Aile Hekimi Nasıl Olunur?
Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile hekimliği ilk olarak 2006’da Düzce ilinde pilot uygulama olarak başladı. Daha sonra il sayısı artırılarak devam ettirildi. En sonunda da 2010 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle tüm yurtta Aile Hekimliği uygulaması getirildi. Aile hekimliği demek her aileye bir doktor ve ebe demektir. Bu uygulama tedavi ve kontrol aşamasının birinci basamağını oluşturuyor. Aile hekimi nasıl olunur, şartlar nelerdir, herhangi bir uzmanlık gerekiyor mu? Merak edilenlerin hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.

Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile hekimliği gözde ve cazip bir meslek olduğu için birçok genç aile hekimi nedir nasıl olunur araştırması içine giriyorlar. Aile hekimliği ya da literatürdeki adıyla Aile Sağlık Merkezi, sağlık hizmetlerinin ilk basamağını oluşturuyor. Neredeyse her mahalleye kurulan bu birimler, daha bebeğin anne karnından başlayarak, en yaşlı kişiye kadar sağlık hizmeti veriyorlar. Bu birimlerde çalışan doktorlara aile hekimi deniyor.

Aile hekimleri de kendilerine yardımcı olmaları için ebe veya hemşireyle anlaşıp, birlikte sağlık hizmetini yürütüyorlar. Aile hekimliği konusunda bu kısa bilgiyi verdikten sonra aile doktoru nasıl olunur sorusuna gelelim. Aile hekimi olabilmeniz için öncelikli olarak herhangi bir üniversitenin Tıp Fakültesi bölümünü bitirmeniz gerekiyor.

Tıp Fakültesini başarıyla bitiren biri pratisyen doktor olarak mesleğe atılabiliyor. Alanınızda uzmanlaşmak istemiyorsanız aile hekimi olarak Aile Sağlık Merkezlerinde çalışabiliyorsunuz. Bunun için Sağlık Bakanlığının açtığı eğitime katılmak zorundasınız. Eğitim iki aşamalı oluyor.

Öncelikli olarak bir haftalık teorik eğitim görüyorsunuz. Geçici sertifika alıyorsunuz. Bu sertifikayla hizmet puanınıza göre bir sağlık merkezine atanıp, stajyer olarak görev yapıyorsunuz. Görev sonunda da başarılı olursanız “Aile Hekimliği Sertifikası” alıyorsunuz.

Sertifika işiyle uğraşmak ve zaman kaybetmek istemiyorsanız, tıp fakültesine bağlı aile hekimliği ana bilim dalı bölümünü bitirmeniz yeterlidir. Bu bölümü bitirdiğinizde direk aile hekimi olarak göreve başlıyorsunuz.

Aile Hekimi Hemşiresi Nasıl Olunur?

Aile Hekimi Hemşiresi Nasıl Olunur?
Aile Hekimi Hemşiresi Nasıl Olunur?

Aile hekiminin yanında ona yardımcı olacak bir sağlık görevlisinin olması gerekiyor. Bu kişiler duruma göre ebe, hemşire veya ATT personeli olabilir. Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde bu kişiler “aile sağlığı elemanı” olarak adlandırılıyorlar. Görev ve yetkileri bu yönetmelikte açıkça belirtiliyor.

Aile sağlığı elemanı olabilmek için; üniversitelerin 4 yıllık ebelik, hemşirelik bölümleri, 2 yıllık hemşirelik yüksekokulu, Sağlık Meslek Lisesi gibi okullardan birinden mezun olunması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, aile sağlığı elemanı ihtiyacı olan birimlerin listesini yayınlıyor. KPSS sınavınıza göre bu birimlerden birine başvurabiliyorsunuz.

KPSS puanıyla herhangi bir sağlık kuruluşuna atamanız yapılmadıysa, Aile Sağlığı Merkezlerinde sözleşmeli olarak da çalışabiliyorsunuz. Bunun için öncelikli olarak çalışacağınız birimde boş kadronun olması gerekiyor. Bu durumda birimin bağlı olduğu İl Sağlık Müdürlüğüne bir dilekçeyle başvuruyorsunuz. İl Sağlık Müdürlüğünde 2 yıllık bir sözleşme imzalıyorsunuz. Olağanüstü bir durum olmadıkça sözleşmeniz iptal olmuyor. Sözleşmenizi bulunduğunuz ilçedeki Toplum Sağlı Merkezinde yenileyebiliyorsunuz.

İlginizi Çekebilir  Evde Kahve Filtresi Paketleme İşi

Pratisyen Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Tıp Fakültesini bitiren herkes pratisyen hekim olarak göreve başlayabiliyor. Pratisyen hekimler arasında aile doktoru nasıl olunur diye merak edenler vardır. Pratisyen hekimseniz ve aile hekimi olarak Aile Sağlığı Merkezinde çalışmak istiyorsanız, Sağlık Bakanlığının açmış olduğu eğitime katılmanız ve sonunda da sertifika almanız gerekiyor.

Aile Hekimliği Uyum Eğitimi ve sertifikası almadan aile hekimliği yapamıyorsunuz. Bu süreçle uğraşmak istemiyorsanız, Tıp Fakültesinde okurken branş olarak aile hekimliği ana bilim dalı bölümünü seçebilirsiniz. Bu bölümü bitirdiğinizde direk olarak aile hekimi oluyorsunuz.

Aile Hekimi Maaşı

Aile hekimliğini seçmek isteyen pratisyenler, doktor olmak isteyen gençler aile hekimi nasıl olunur maaşı ne kadardır gibi soruları soruyorlar. Çünkü aile hekimliği diğer branşlara göre avantajları daha fazla ve rahat bir çalışma ortamı sunuyor. Bu nedenle gözde ve cazip bir branş olarak ilgi görüyor.

Bütün aile hekimleri aynı maaşı almıyorlar. Aralarında uzman olanlar ortalama 1750 TL gibi fazla bir ücret alıyorlar. Aynı birim içinde çalışan pratisyen aile hekimleri de aynı maaşı almıyorlar. Maaşlarını belirleyen belirli hususlar bulunuyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

1- Aile hekimine kayıtlı kişilerin sayısı (Kişi sayısı ne kadar fazla olursa ek ödeme artıyor.)

2- Enflasyon oranı

3- Birimin giderleri (elektrik, su, temizlik, ikram gibi)

4- Aile hekiminin gezerek hizmet vermesi

5- Tedavide kullanılan malzeme ve ekipmanlar aile hekiminin maaşında direk etkili oluyor.

Aile hekiminin maaşında yapılan kesintiler de aldığı maaşı etkiliyor.

1- Gelir vergisi

2- Binde altı damga vergisi

3- %6 oranında kesilen sosyal güvenlik primi maaşınızda yapılan kesintilerdir.

2020 yılı itibariyle eğitimini başarıyla tamamlayan pratisyen hekim 5000-6000 TL civarında maaş alıyor. Ek ödemelerle birlikte bu maaş 7 bin seviyesine çıkıyor. A sınıfında görev aldığınızda döner sermaye ve ek ücretlerle bu rakam 16 bine çıkıyor. Uzman hekimseniz bu rakamlara 1750 TL daha ekleyebilirsiniz.

Sözleşmeli Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Herhangi bir sebepten dolayı Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde aile hekimliği açığı olabiliyor. Ataması yapılmayan pratisyen hekimler, şayet aile hekimliği sertifikasına sahiplerse bu görev için başvurabiliyorlar.

Sözleşmeli aile hekimi nasıl olunur 2020 esasları Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği 15.maddede açıklanmış Buna göre;

1- İl genelinde aile hekimliği pozisyonunun boşalması veya yeni pozisyon açılması durumunda beş gün süreyle yayına çıkarılıyor.

2- Fiilen en az 6 ay aile hekimliği yapıp da askerlik/doğum gibi nedenlerle sözleşmelerini fesheden aile hekimleri başvurabilirler.

3- Kamu personeli olmayan ve ataması yapılmayan aile hekimleri de başvurabiliyorlar.

4- Yerleştirmeler en yüksek hizmet puanından başlayarak yapılıyor. Kamu görevlisi değilseniz müdürlüğe başvuru tarihinize göre öncelik veriliyor.

5- Yerleştirmeler sonucunda boş kalan münhal aile hekimliği pozisyona başka ilden de başvuru yapılabiliyor.

İlginizi Çekebilir  Kapıcı Nedir? Ne İş Yapar? Kapıcı Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Aile Hekimi Doktoru Nasıl Olunur?

Hayallerinde tıp fakültesi ve doktorluk olan birçok gencin yeni hedefi aile hekimi olunur mu oluyor. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra aile hekimliği olmak için önünüzde iki yol bulunuyor. Ya atama yoluyla ya da sözleşmeli olarak bu görev için başvuruyorsunuz.

Tıp fakültesinden pratisyen olarak mezun olduktan sonra direk aile hekimliği için başvurabilirsiniz. Aile hekimliği için başvurmadan önce aile hekimi olmanın şartları olan Aile Hekimliği Uyum Eğitimini almanız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılan bu eğitim bir hafta sürüyor. Eğitim sonunda geçici sertifika alıyorsunuz. Hizmet puanınıza göre ilk atamanız yapılıyor. İsterseniz siz de boş olan yerlerden birine başvuru yapabiliyorsunuz.

Herhangi bir atamanız yapılmadığı ve kamu görevlisi olmadığınız durumda sözleşmeli olarak da aile hekimliği için başvurabiliyorsunuz. Bunun için de öncelikli olarak Aile Hekimliği Sertifikasını almanız gerekiyor. Bu sertifikaya sahip olduğunuz durumda açılan boş kontenjanlar için dilekçeyle başvuruyorsunuz. Başvuru sırasına göre tercihler değerlendiriliyor.

Aile Hekimi Olabilmek İçin

Doktorluk birçok gencin hayalini süslüyor. Doktorluk günümüzde en geçerli mesleklerden biridir. Bu meslek de branşlara ayrıldığı için gençler maaşıyla birlikte en rahat edecekleri branşı seçmenin tatlı telaşı içine giriyorlar. Bu doğrultuda revaçta olan aile hekimliği nasıl olunur sorusu da en çok araştırılan konulardan biridir.

Aile hekimi olabilmeniz için adı üstünde hekim yani doktor olmanız gerekiyor. Bunun için de herhangi bir üniversitenin 6 yıllık tıp fakültesi bölümünü bitirmeniz şartı var. Fakülteden pratisyen doktor olarak mezun oluyorsunuz. Alanınızda uzmanlaşmak istiyorsanız TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı)’a hazırlanıyorsunuz.

“Yok, ben direk doktor olarak aile hekimi olarak Aile Sağlığı Merkezinde çalışacağım” diyorsanız o zaman başka yol çizmeniz gerekiyor. Sağlık Bakanlığının açtığı eğitime katılıp, sertifikanızı alıyorsunuz. Aile hekimliği kervanına katılarak göreve başlıyorsunuz.

Uzman Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile hekimleri genellikle pratisyen doktorlardan oluşsa da uzman doktorlar da aile hekimliği yapabilirler. TUS’a girip, aile hekimliği uzmanlığı alanında 3 yıl boyunca alanınızla ilgili eğitim alıyorsunuz. Eğitim sonunda açıkta bulunan herhangi bir aile sağlığı merkezine uzman aile hekimi olarak başvurabiliyorsunuz.

Uzman doktorların da aile hekimi olabilmeleri için aile hekimi sertifikası alması gerekiyor. Uzman olarak herhangi bir sağlık kurumunda çalışırken, aile hekimliği yapmak isterseniz, öncelikle aile hekimliği uyum eğitimini alıyorsunuz. Size verilen sertifikayla kontenjanı açık olan aile sağlık merkezlerinden birine başvuruyorsunuz.

Pratisyen aile hekimlerinden avantajı, kuraya ve sıraya takılmadan atamanız hızlı şekilde yapılıyor. Ayrıca uzman olduğunuz için fazladan 1750 TL ek ödeme alıyorsunuz.

Aile hekimliği, doktorluk mesleğinin revaçta olan bir branşıdır. Belirli saatlerinin olması, performansa göre maaşını artırabilmesi nedeniyle son dönemde tercih ediliyor. Aile hekimi olabilmeniz için Sağlık Bakanlığının açtığı eğitimi tamamlamanız ve aile hekimliği sertifikanızı almanız gerekiyor.

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın