Ananasgiller familyasından olan Ananas, sıcak ülkelerde yetiştirilen bir meyvedir. Ana vatanı Güney Amerika olup, dünyaya yayıldığı nokta da burasıdır. Koku olarak hoş bir esansı olan meyve, iri ve lezzetli yapıya sahiptir.
İlk olarak Avrupalılar tarafından, 1555 yılında keşfedilmiş olan bu meyve, Brezilya’da ortaya çıkarılmış, ardından İngiltere ve Fransa’ya götürülmüştür. Meyve oluşumu sırasında 200 kadar çiçek görülebilen meyve, sıklıkla 1 – 1,5 metredir. Taze olarak kullanılan meyvelerden olan ananas, tropikal bir meyvedir.
Bu sebeple özellikle tropikal bölge mutfaklarında başlıca tercih edilen meyvelerdendir. Kullanım şekli olarak bütün veya dilimli halde sunulan meyve, hem kokteyllerde, hem de meyve salatalarında tercih edilir. Harici olarak dondurmalarda da sıklıkla görülür.
İçindekiler
Ananas Faydaları Nelerdir?
Ananas, ülkemize dışarıdan gelen meyveler arasındadır. Ayrıca meraklı kişilerin ananas yetiştiriciliği yapması da mümkündür. Gerek yetiştirme, gerekse ananas yetiştiriciliği ile elde edilen bu meyve, sağlık açısından oldukça yararlıdır. 165 gram ölçüsünde olan bir ananas, besin değerleri bakımından şöyledir.
- Karbonhidrat: 13g
- B6 Vitamini: 0,1mg
- A Vitamini: 58IU
- Lif: 1,4g
- Magnezyum: 12mg
- Kalsiyum: 21mg
- C Vitamini: 28mg
- Protein: 1g
- Şeker: 13,7g
- Toplam Karbonhidrat: 19,5g
- Potasyum: 206mg
- Sodyum: 2mg
- Kolesterol: 0mg
- Toplam yağ: 0g
- Kalori: 74kcal
Ananas yetiştiriciliği ile düzenli şekilde alınan bu meyve, size şu faydaları sağlar.
- Ananas, kemikleri güçlendirmek için yararlıdır.
- Ananas, hastalıklardan korunmamızı sağlayan bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
- Ananas, tüm stresimizi azaltır.
- Gözler için oldukça faydalı olup, sağlıklı bir görüş sağlar.
- Ananas, öksürük ve soğuk algınlığı için birebirdir.
- Ananas, kanseri engelleme amacıyla kullanılır.
- Meyve, diş etlerinin daha çok güçlü olmasını sağlar.
- Ananas, bulantılarda yardımcı olur.
- Ananas, bağırsaklarımızı daha sağlıklı hale getirir.
- Tansiyonu düşürmek için kullanılır.
Bu sebeple çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için düzenli olarak tüketmek, oldukça faydalıdır. Eğer ananas yetiştiriciliği yapmaya karar verirseniz, tüm bu faydaları bizatihi kendiniz elde edebilirsiniz.
Ananas Türkiye’de Yetişir Mi?
Peki, ananas yetiştiriciliği Türkiye’de yapılır mı? Bu meyve, dünyanın her köşesinde kolaylıkla yetiştirilebilen yapıdadır. Yerde yetişen bir bitki olan Ananas, ülkemizde Mersin’in bazı ilçelerinde, Gümüşhane’de, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Dünyada ananas yetiştiriciliği hususunda önde gelen ülkeler şöyledir.
- Hawaii
- Filipinler
- Malezya
- Tayland
- Brezilya
- Gana
- Kenya
- Meksika
- Tayvan
- Güney Afrika
- Avustralya
- Porto Riko
- Hindistan
Bu ülkeler arasından Hindistan, ananas yetiştiriciliği hususunda global çapta bu meyve üretiminin, %8 oranından fazlasına sahiptir.
Ananas Yetiştiriciliği Hangi İklimde Yapılır?
Ananas yetiştiriciliği için nemli ve ılık bir hava şartı gereklidir. Ayrıca bölgenin aldığı yağış miktarının da yüksek olması şarttır. Ananas yetiştiriciliği için yıllık ortalama 1500mm yağış alınmalıdır.
Bu yetiştirme sadece deniz kenarlarında değil, iç kesimlerde de sağlanabilir. Ananas yetiştiriciliği amacıyla seçilen alan, 1500 rakıma kadar erişebilir. Sağlanması gereken sıcaklık durumu ise 15 – 32 derece arasıdır. Bu sıcaklığın altına inilmesi, güneş ışığının az alınması ve gölgelik durum, meyvenin gelişiminde negatif etki gösterir.
Ananas Yetiştiriciliği Hangi Toprak Türlerinde Yapılır?
Ananas yetiştiriciliği, her toprakta yapılmaz. Bunun için özellikle güzel şekilde drene yapılmış, humus bakımından oldukça zengin ve derin bünyeli toprak gerekir. Eğer toprak kumlu, çok ağır veya çok hafifse, yetiştirme yapmak zordur; zira meyve bu tür topraklardan hoşlanmaz. Bu nedenle meyve yeterince büyümeyecek, istenen verim de alınmayacaktır.
Ananas yetiştiriciliği yapılacak arazinin pH derecesi 5,5 – 6,0 arasında olmalı, ayrıca organik madde oranı yaklaşık olarak yüzde 2 olmalıdır. Özellikle ananas yetiştiriciliği yapılacak arazi güneye meyilliyse, erken ısınacağı için daha avantajlı durumdadır.
Ananas yetiştiriciliği esnasında ilk olarak arazi hazırlanır. Burada toprak yeterince sürülmeli, bundan sonra pulverize yapılmalıdır. Ayrıca arazinin, derin şekilde sürülmesi gerekir. Zira ananaslar, toprakta uzun süre kalır. Derin bir işleme yapıldıktan sonra 1-2 gün havalandırmaya bırakılmalı, drenaj için gerekli kanal sistemleri açılmalıdır.
Peki, ananas yetiştiriciliği yaparken nasıl dikilir? Eğer yetiştirme yapılan yer yüksek yağış bölgesindeyse, hektara 40 bin ile 44 bin arası ananas ekimi yapılabilir. Yağış düşükse ve hava serinse 63 bin ile 64 bin arasında ananas dikilir.
Ayrıca dikim esnasında teknolojik imkânlardan da yararlanmak gerekir. Bunun haricinde bakımı güzel yapılmalı ve yüksek yoğunluklu dikme tercih edilmeli; ilaçlama ve gübreleme doğru şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu sayede ananas yetiştiriciliği aracılığıyla dikim yapılan alandan verim artar.
Ananas Yetiştiriciliği Sulamanın Önemi
Ananas yetiştiriciliği sırasında sulama, meyvenin tropikal olması nedeniyle en önemli yere sahiptir. Bu nedenle hem yeterli, hem de düzenli bir sulama yapmak elzemdir. Eğer sulama yetersiz şekilde gerçekleştirilmişse, alınan verim de düşecektir. Ayrıca gereğinden fazla su, bitkiyi çürütecektir. Bu nedenle yapılması gereken, bunların ortasında bir sulamadır.
Evde Ananas Yetişir Mi?
Ananas yetiştiriciliği ülkemizde arazilerde yapılabilir. Ayrıca doğru bir teknikle, evlerde bir saksıda bile yetiştirilmesi mümkündür. Peki, evlerde ananas yetiştiriciliği için ne yapılır? Burada takip etmeniz gereken aşamalar şöyledir.
- İlk olarak taze ve canlı bir ananas meyvesi alın. Burada yapraklar yeşil olmalı; kahverengi veya sarı gibi renk almaması gerekir. Ayrıca ananas olgun olmalıdır. Buna rağmen çok olgun meyveler de uygun değildir. Bunu tespit etmek için, yaprağı hafif çekerek, kopup kopmayacağını anlamak gerekir. Eğer koparsa, çok olgundur.
- Ananas üzerinde bildiğimiz üzere yapraklar bulunur. Bunlar, güzelce ve zarar vermeden çevrilerek, alınmalıdır. Burada bir elinizle meyveyi, diğeriyle de yaprakların kökünü tutmanız gerekir. Dikkat etmeniz gereken, en uç noktasının sağlam olması. Aksi halde ananas yetiştiriciliği yapılmaz.
- Üçüncü olarak, alttan bazı yaprakları alarak, sapı ortaya çıkartmanız gerekir. Böylece kökler de daha olay filizlenir.
- Bundan sonra yaprakları ters çevirip, bir hafta süresince kurutmanız gerekir.
- Beşinci adımda büyük, geniş ve derin cam bir kabı su ile doldurun. Ardından ananasın taç kısmına kürdanlar sağlayarak, su dolu kaba koyun.
- Sonrasında su dolu kavanozu camın önüne dikkatlice koyarak, filizlenme yapmasını sağlayın. Burada 1-2 hafta beklemeniz gerekebilir.
- Filizlenme yaşandıktan sonra bir saksıya, ananas yetiştiriciliği için uygun toprağı alarak, doldurun. Burada saksı 15cm olmalıdır. Toprak ise %30’luk oranı organik madde karışımı bulundurmalıdır.
- Kavanozdaki kökler yaklaşık 5 – 10cm boyutuna eriştiğinde taç kısmını alarak, hazırladığınız saksıya dikkatli şekilde ekin. Bundan sonra meyveyi ılık ve nemli bırakın. Haftada bir kez yeterli miktarda sulayın. Ek olarak gübreleme yapın.
- Ardından tek yapmanız gereken, ananasınızın çiçek açmasını beklemek. Lâkin bu aşama, yıllar süren bir süreç olabilir. Buna karşılık sabırla beklerseniz, ananas yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Meyvenin gelişmesi ise 6 aylık bir süre zarfıdır.
Eğer ananas yetiştiriciliği hakkında bu aşamaları takip ederseniz, evinizde deneyebilirsiniz.