Gemi Adamı Belgesi Nasıl Alınır?
Gemici Nedir?

Gemi Adamı Belgesi Nasıl Alınır?

En yüksek maaş alan mesleklerden biri de gemicilerdir. Bu sayfamızda gemilerde çalışmak yani gemi adamı olmak  ve gemi adamı belgesi almak isteyenler için kapsamlı bir inceleme yazısı hazırladık.

Gemilerde çalışmak için mutlaka bulundurulması gereken gemi adamı cüzdanı diğer adı ile gemi adamı belgesi ne işe yarar? Nereden alınır? Gemi adamı belgesi nasıl alınır? Nasıl çıkartılır?

Bu sayfamızda gemici olarak çalışmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruları cevaplamaya çalışacağız. Gemi adamı nedir? Kime denir?  Başka ne gibi evrak ve belgeler gerekir? Gemi adamı olma şartları nelerdir? Kimler gemi adamı (gemici) olabilir?

Her meslek incelemelerimizde olduğu gibi bu sayfamızda da maaşlar konusuna değinmeye çalışacağız. 2020 gemi adamı maaşları ortalama ne kadar? Gemiciler ne kadar maaş alır? Üç aşağı beş yukarı bu konuyla ilgili bilgiler de alacağız.

Cevap arayacağımız belli başlı sorulardan bazılarını bu şekilde sıralayabiliriz.

Tabii ki sadece bu kadarla sınırlı değiliz. Gemi adamlığı mesleği ile ilgili bütün bilgileri kapsamlı olarak ele alacağız. Gemi adamı cüzdanı (belgesi) çıkartmak için izlenecek yolları öğreneceğiz. Cüzdanı aldıktan sonraki aşamaları da inceleyeceğiz.

Ayrıca gemi adamı yetiştirme kurslarına katılacak kişilere önemli uyarılar da bulunacağız -ki bu uyarıları dikkate almanız sizin yararınıza olacaktır.

Her zaman olduğu gibi yine teorik bilgilerle başlayalım. Kısaca gemi adamı nedir? Gemici ne demek? Kimlere denir? önce bunları öğrenelim.

Gemi Adamı (Gemici) Nedir? Ne Demektir?

Gemi adamı, adından da anlaşılacağı üzere gemilerde çalışan kişilerdir. Diğer adı gemicidir. Halk arasında daha çok “Gemici” olarak adlandırılırlar. Gemici, gemide çalışan bütün personellere verilen ortak addır.

Kaptandan mühendise, aşçıdan kamarota (garsona), elektrikçiden yağcısına kadar gemide çalışan herkes gemicidir. Hepsine birden genel olarak gemi adamı denir.

Bilindik, gemiciler için kullanılan “Mürettebat” sıfatı gemi adamları için kullanılır. Bir geminin mürettebatları o geminin gemi adamlarıdır. Böyle daha anlaşılır oldu gibi…

Gemici Olmak İçin Ne Şartlar Gerekir?

Günlük hayatta normal, sıradan bir işe girmek için bile bir sürü prosedür gerekir. Deniz aşırı yerlerde çalışan, dünyanın dört bir tarafına yolculuk eden gemi adamlığı mesleği için de doğal olarak bir takım gereksinimleri yerine getirmek gerekir.

Karada çalışan kişilere göre ilaveten farklı belge, evrak, sertifika gibi şeyler istenir. Şimdi de gemici olma şartları nelerdir? Bunu öğrenelim…

Gemi adamı halk arasındaki adı ile gemici olabilmek için istenilen evraklar aşağıdaki gibidir. Gemici olmak için gerekenler başlıca şu şekildedir;

  • Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da K.K.T.C. vatandaşı olması gerekir.
  • Sicilinde sabıka kaydı bulunmamalıdır.
  • Tam teşekküllü hastaneden “Gemi adamı Olabilir” raporu alması gerekir.
  • Gemi adamı cüzdanı çıkartması zorunludur. Gemi adamı belgesi sahibi olmalıdır.
  • En az ilköğretim mezunu olması gerekir.
  • 16 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Şöyle istenilen evraklara bir göz gezdirdiğimizde gemi adamı belgesi haricinde diğer evrakların karada çalışırken istenilen evraklara benzer olduğunu görüyoruz. Gemilerde çalışmak için özel olarak sadece gemici belgesinin (gemici cüzdanı) istendiğini fark ediyoruz.

Peki gemi adamı cüzdanı çıkartmak için neler yapmamız gerekecek? Bu konuyu da bir açıklığa kavuşturalım. Buradan gemide çalışmak için gemici belgesine sahibi olmak ve bir gemide iş bulmak yeterli olacaktır sonucunu çıkartabiliriz. Zira diğer belgeler kolaylıkla alınabilir.

Gemi Adamı Belgesi Nasıl Çıkartılır? Gemici Cüzdanı Nasıl Alınır?

Gemi adamı belgesini vermekle yetkili kurum Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü’dür. Ancak Bakanlık ve Deniz ve İçsular Genel Müdürlüğü, bazı kurumları veya özel kuruluşları gemici belgesini vermeye yetkili kılabilir.

Cüzdan, gerekli izinlere sahip özel kurumlardan da çıkartılabilir. Bunun için ilgili kurumun belirli aralıklarla düzenlediği gemi adamı olma kursuna kayıt olmak gerekir. Belirli süre ile kursa devam etmek ve kurs sonunda yapılacak yeterlilik sınavından başarılı olmak gerekir.

İlginizi Çekebilir  Hangi Sektörde İyi Para Var En Çok Para Kazandıran 6 İş Fikri

Bütün bu aşamalardan sonra yapılan sınavdan yeterli puanı alan kişiler gemi adamı belgesi çıkarabilir. Kurs süresi, kayıt ve sınav tarihi arası yaklaşık 1 aylık bir süreçten oluşur.

1 aylık süre zarfı sonucunda kursa iştirak edeler ve sınavı başarıyla geçenler gemici olmaya hak kazanırlar. Kendilerine gemici cüzdanı verilir. Böylece gemici olmuş olur. Böylelikle artık gemilerde çalışabilirler.

Bu aşamadan sonra iş bulma süreci başlar.

gemici nedir. gemi adamı cüzdanı nasıl çıkartılır
Gemici Nedir?

Kurs Fiyatları Ne Kadar? Gemi Adamı Belgesi Almanın Maliyeti:

Gemi adamı yetiştirme kursunu özel kurumlardan almak size maddi olarak bir yük getirecektir. Kurs fiyatları alınan kurs özelliğine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kaptanlıkla elektrikçi, kamarot ile yağcılar için verilen eğitimler bir olmayabilir. Buna bağlı olarak fiyatlar da değişiklik gösterebilir. Kurs programının özelliği, gün sayısı, saat farkı gibi etkenler fiyatları direk etkileyen faktörlerdir.

Fakat illa ki bir maliyet ver diye ısrar edenler için kaba taslak 1 aylık gemi adamı kursu, eğitim, gemici sertifika ücreti ve Liman Başkanlıklarından gemi adamı belgesi çıkartmak için toplamda 2500 ile 4000 TL arası bir maliyetiniz olacaktır.

Kurslarda ilk yardım eğitimi, gemicilik hakkında önemli teorik bilgiler, güvenlik konusunda teorik ve pratik eğitimler, gemide yapılacak işlerin tanımları, nasıl yapıldıkları gibi meslekte gerekli bilgiler verilir. Denizde yapacakları işin karada eğitimi verilir.

Gemici Olmak İsteyenler İçin Önemli Uyarılar!

Sitemizi sürekli ziyaret eden ziyaretçilerimiz bilir, güncel iş fikirleri ailesi olarak kurulduğumuz günden itibaren siz değerli ziyaretçilerimizi en doğru şekilde bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Para kazandıran yöntemleri tavsiye ediyoruz. Para kazandırmayan, sahte (SCAM) sistemleri, vakit kaybı olanlar hakkında uyarılar yapıyoruz.

Gemici belgesi almak, böylece gemilerde çalışmak isteyen ziyaretçilerimize yönelik bu sayfamızı hazırladık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bir şey fark ettik.

Bu konuda sizleri uyarmayı üzerimize görev olarak kabul ediyoruz. Bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. O da, gemici sertifikası verdiğini iddia eden, gemi adamı kursu düzenlediklerini söyleyen bir sürü dolandırıcı kişilerin olduğu yönünde birçok yazı okuduk.

Gerek internet iş ilanlarında, gerekse gazete ilanlarında “3500 dolar maaşla gemilerde çalışacak kişiler aranıyor” tarzı ilanların gerçeği yansıtmadığını, tamamen tuzak olduğu yönünde haberler okuduk. Bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Bir kursa kayıt olmadan önce o kuruluşla ilgili iyi bir araştırma yapmalısınız. Referans alabileceğiniz bir gemi çalışanı tanıdığınız varsa onlara fikir danışmanız dolandırılmamak adına sizin yararınıza olacaktır.

Kaş yapayım derken göz çıkarmamaya dikkat edin!

Gemi Adamı (Gemici) Maaşları 2020

Bu uyarıyı gemi adamı maaşları başlığından hemen önce yapmak istedik. Çünkü eminiz ki gemicilerin aldığı maaşları öğrendiğinizde yazının geri kalanını aynı dikkatle okumayabilirsiniz. Bu sayfamıza kadar geldiyseniz daha önce az çok gemi adamı maaşı hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur.

Oldukça yüksek maaşlar aldıklarını, dünyayı gezdiklerini, işlerinin çok kolay olduklarını falan duyduysanız bir de bunları gemi adamlarından dinlemenizi öneririz. Biz yaptığımız araştırmalarda gördüğümüz kadarı ile gemi adamlarının arasında işlerinden memnun olanlarına pek rastlamadık.

Evet maaşlar hakkında duyduklarınız doğrudur. Gemici maaşı, karada çalışan kişilere kıyasla oldukça yüksek sayılır. Zaten çoğu kişi bu işi sadece maaşı için yapıyor!

Fakat yaptıkları iş bir o kadar zor!

Zaten gemiciler bu yüzden yüksek maaş alıyorlar. Eğer gemici maaşları düşük olsa gemicilik sektöründe iş yapanlar çalıştıracak eleman bulma konusunda ciddi sorun yaşarlardı.

Firmalar bunu gayet iyi biliyor. Buna göre gemi adamlarına yüksek maaş ödüyorlar.

Haftalardır belki de aylardır ailelerinden ayrı kalıyorlar. Günlere, haftalara varan sürelerde karaya ayak basmadıkları zaman oluyor. Makine bölümünde çalışan kişiler sürekli yağ, pas içinde çalışmak zorunda kalıyor. Hiç bitmeyen iş yükü, zorlu hava şartları, geçmeyen vakit ve daha fazlası …

Gemi adamlığının zorluklarından sadece birkaçına örnek olabilir.

Velhasıl, gemici olmak zordur. Buna paralel gemici maaşları yüksektir. Yaklaşık olarak 1200 veya 1400 dolar (usd) civarı maaş alırlar.

Konuyu dağıtmadan toparlamak gerekirse,

Gemi adamları zor şartlar altında çalışır. Buna karşılık doğal olarak maaşları yüksektir. 2020 yılı verilerine göre kesin rakam olmamakla birlikte, piyasa ortalamalarına göre bazı gemici (gemi adamı) maaşları aşağıda verdiğimiz linkte detaylı verilmiştir.

İlginizi Çekebilir  Doktor Nasıl Olunur? Doktor Maaşları Ne Kadar?  

Yaptığımız araştırmalar sonucu gemici maaşları ile ilgili birçok söylentiye rastladık. Gemi adamlarına verilen maaşların gemicilik şirketleri arasında farklılık gösterdiğini fark ettik.

Yabancı bandıralı bir gemide çalışan gemiciler ile Türk bandıralı gemide çalışan gemi adamlarının maaşları arasında ciddi anlamda fark olduğunu tespit ettik.

En doğru bilgileri, sektörü yakından takip eden denizcilikbilgileri.net adresinde bulduk. Bazı denizcilik şirketlerinin çalışanlarına verdikleri maaşları detaylı şekilde okuyucularına aktarmış.

Bizler de denizcilikbilgileri.net’i referans alarak gemi adamı maaşlarını öğrenmek için sizi buraya davet ediyoruz.

Son Söz: Gemici Olmak İçin İyi Düşünün!

Bir başka meslek incelemeleri sayfamızın daha sonuna gelirken bu sayfadan ayrılmadan önce ziyaretçilerimize birkaç şey söylemek istiyoruz.

Bu yazımıza kadar geldiyseniz muhtemelen gemi adamı olmak istiyorsunuz. Gemi adamlığıyla ilgili kulaktan dolma bilgiler muhakkak duymuşsunuzdur.

Evet gemici maaşları yüksektir. Bu konuda bir şey söyleyemeyiz.

Fakat gemicilik dışarıda anlatılanlar gibi değildir. Duyduklarınız işin iyi taraflarıdır. Gemiciliğin anlatılmayan bir sürü olumsuz tarafları da vardır.

Bunlardan en önemlisi iş bulma sorunudur!

Gemicilik sektöründe iş bulmak oldukça zordur. Kötü niyetli kişilerin bol olduğu bir sektördür.

Gemi adamlığıyla ilgili dışarıda duyduklarınız (iyi tarafları) büyük bir kısmı yabancı bandıralı gemilerde çalışanlar için geçerlidir. Türk bandıralı, küçük çaplı gemicilik firmaları aynı şartları sunmayabilir. Umduklarınız ile bulduklarınız arasında farklar olabilir.

Yabancı bandıralı gemide iş bulmak başlı başına zorlu bir süreçtir.

Sözün özü, gemi adamı olma gibi bir düşünceniz varsa bu konuda iyice düşünün. Sıkı araştırmalar yapın. Anlık hislere kapılıp bu sektöre alelacele katılmayın.

İleride hayal kırıklılığı yaşamamak adına gemici olmak için çok iyi düşünün.

Kafanızda soru işareti kalmasın diye bir kaç deniz insanı ile ropörtaj yaptık bunlardan ilki Burcu Kaptan;

◦ isminiz : Burcu
◦ soyadınız : Tekmen
◦ yaşınız : 31
◦ şu andaki yeterliliğiniz: Uzaktol Birinci Zabit.
◦ şu andaki göreviniz : Birinci Zabit / 2. Kaptan
◦ hangi şirkette çalışıyorsunuz : Chemfleet
◦ bu mesleği yapmaya ne zaman kara verdiniz : Ünüversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra hangi mesleği yapacağım diye araştırma yaparken denizcilik mesleği ile ilgili tavsiye aldım. Araştırma yaptım ve kendim için, karakterim için uygun olduğuna, başarabileceğim kanısına vardım. Böylelikle denizcilik mesleği hayatıma girmiş oldu.
◦ neden denizcilik : Karakterim ve hayattan beklentilerimi en uygun karşılqyan meslek olduğunu düşünüyorum.
◦ mesleğinizi seviyormusunuz : kesinlikle severek yapıyorum.
◦ denizi seviyormusunuz : Deniz olmadan bir yaşam mümkün değil benim için.
◦ deniz tutuyormu : Hem evet hem hayır. Uzun bir izin sonrası tekrar gemiye çıktığımda bir süre etkilerini hissediyorum. Daha sonra tekrar alışıyorum deniz yaşantıma.
◦ denizden korkuyormusunuz : Hayır
◦ sizce bu meslek zormu : Çeşitli zorlukları olduğuna inanıyorum. Konu kişilik ve karakterle doğru orantılı olarak değişiyor.
◦ en çok zorlandığınız konu : İnsanlarla uğraşmak. Bir yönetici olarak insan idaresi mesleğimin en zor yanı diyebilriim.
◦ başınızdan geçen komik bir olay varmı : Olaylara bakış açım sayesinde herşey komikleşebilir 🙂
◦ başınızdan geçen tehlikeli bir olay varmı : uzakdoğuda çalışırken gemiye hırsız girmişti ve korkmuştum.
◦ ilginç bir anınızı paylaşırmısınız : Gemide olmak yeterince ilginç 🙂
◦ pandemi döneminde denizdemiydiniz bu dönemde sizi en zorlayan konu hangisiydi : evet genideydim. Hatta pandemiden dolayı gemiden inişim 4-5 ay kadar gecikti ve toplamda 10 ay sonunda inebildim. Süreci sağlıklı bir şekilde atlattığımı düşünüyorum fakar aileden ayrı olmak zaman zaman zorladı ve uzun süre aynı görevi yapıyor olmaktan sıkıldığım zamanlar oldu.
◦ dünyaya bir daha gelseniz hangi mesleği seçersiniz : Yine denizci olurum.

◦ İnstagram hesabım : instagram.com/beybi.onboard
◦ 1 Temmuz röportajımın linki: https://www.youtube.com/watch?v=qHwfaU5M50o
◦ Newyork Times gazetesi röportajım: https://www.nytimes.com/2020/09/09/business/coronavirus-sailors-cargo-ships.html
◦ imo instagram hesabında pandemiden dolayı gemide olan denizcileri temsil ettim.

Burcu Kaptana çok teşekkür eder, sakin denizler dileriz.

Sağlıcakla Kalın

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın