Kabin Memuru Olmak İçin Gerekenler Neler? Kabin Memuru Maaşları Ne Kadar?
kabin memuru host hostes maaşları görevleri

Kabin Memuru Olmak İçin Gerekenler Neler? Kabin Memuru Maaşları Ne Kadar?

Kabin memuru olmak, birçok kişinin iştahını kabartan mesleklerden biridir. Gerek kabin memuru maaşları gerekse çalışma şartları bakımından birçok kişinin hayalini süslemektedir. Kabin memurluğu bir diğer adı ile erkekler için host, bayanlar için hosteslik, her zaman çekici mesleklerden biri olmuştur.

Meslek incelemeleri sayfalarımıza bu yazıda kabin memurluğu (Host, Hosteslik) mesleğini inceleyeceğiz. Kabin memuru nasıl olunur? Kabin memuru olmak için ne gibi şartlar aranır? Kimler kabin memuru (host, hostes) olabilir? Kabin memurlarının görevleri nelerdir? Tam olarak ne iş yaparlar? Kabin memuru maaşları ne kadar?

Bu sayfamızda başlıca cevap arayacağımız sorular bu şekilde olacak. Fakat daha fazlasını da yazımızın devamında bulabileceksiniz. Host ve hostes olarak çalışmak isteyenlerin merak ettikleri her konuya önem sırasına göre tek tek değinmeye çalışacağız. Her zaman olduğu gibi yine teorik bilgilerle başlayalım.

Kabin Memuru Nedir? Kime Denir?

Bu yazıyı okuduğunuza göre muhtemelen kabin memuru nedir? Nasıl olunur? Kabin memuru alım şartları nelerdir? Kabin memurluğu mesleği nasıl yapılır? Bu tür soruları merak ettiğinizi düşünerek, sıfırdan kabin memurunun ne demek olduğunu açıklayalım.

Kabin memuru, kısaca havacılık sektöründe yolcu taşımacılığı yapan uçaklarda yolcuların güvenliğini sağlayan, yolculara hizmet eden kişilere verilen isimdir. Seyehat süresi boyunca yolcuların isteklerini yerine getirmekle görevlidir.

Yolculara yiyecek içecek servisi yapar. Gerekli bilgilendirmelerde bulunur. Sadece yolcuların değil aynı zamanda pilot ve yardımcı pilotun isteklerini yerine getirmek de kabin memurlarının görevleri arasındadır.

Kabin memurunun görevleri tabii ki bu kadar değildir. Yazımızın devamında kabin memuru görevleri nelerdir bunlara değineceğiz. Erkek kabin memurlarına host, kadın kabin memurlarına da hostes denir. Halk arasında kabin memurluğu için daha çok “hosteslik” terimi kullanılır.

kabin memurluğu mesleği
kabin memurluğu mesleği

Kabin Memuru Olmak İçin Aranan Şartlar:

Kabin memurluğu için aranan şartlar, havayolu şirketine göre farklılık gösterebilir. Türk Hava Yolları ile özel havayolu şirketleri kabin memuru alımlarında aynı şartları aramayabilir. Biz kabin memuru olma şartlarını genel olarak ele alacağız.

Dediğimiz gibi bu şartlar değişkenlik gösterebilir. Zaten bunlar hostes alım ilanlarında detaylı olarak anlatılır. Fakat üç aşağı beş yukarı olmazsa olmaz şartlar şu şekildedir.

Eğitim: Kabin memurları genelde üniversite mezunlarından seçilir. Lise mezunu hostesler artık yok denecek kadar azdır. En az önlisans mezunu olmak gerekir.

Yabancı Dil: Kabin memurluğu için olmazsa olmaz şartlardan birisi yabancı dil bilgisidir. Yolcular sadece Türk vatandaşlarından oluşmaz. Her milletten binlerce yolcuyla iletişim kurulur. Bu yüzden hostes olmak için en az bir yabancı dili iyi derecede konuşmak gerekir.

İkinci dil büyük avantaj sağlar. Yabancı dil olarak evrensel kabul edildiğinden ingilizce tercih edilir. İngilizce dışında Arapça, İspanyolca, Rusça gibi dünyada en çok konuşulan dilleri iyi konuşan kişiler kabin memuru olmak için avantajlıdır.

Fizik: Kabin memurlarına dikkat ederseniz hepsi düzgün fiziğe sahip kişilerden oluşur. Hiçbir havayolu şirketi vücut kitle indeksine uygun olmayan kişileri çalıştırmayı düşünmez.

Kabin memurlarının ideal fizik ölçüleri, havayolu şirketlerine göre değişmekle birlikte erkeklerde 170 cm -185 cm, kadınlarda 160 cm ile 175 cm aralığında kabul edilir.

İlginizi Çekebilir  Bayilik Veren Firmalar Hangileri ve Bayilik Şartları Nelerdir?

Yaş: Yeni alımlarda yaş sınırlaması vardır. Yine şirketten şirkete değişmekle birlikte kabin memurluğu için yaş sınırı 27 ile 30 arasındadır. 30 yaşını geçmiş kabin memuru arayan havayolu şirketi bulmak neredeyse imkansızdır. Üst limit 30 yaş olarak kabul edilir.

Diğer Şartlar: Erkek kabin memuru adayları için askerlikle ilgisi olmayan kişiler bir adım önde sayılır. Çalışma süresi “süresiz” olan alımlarda bu kurala dikkat edilir.

Belirli süreli, kısa dönem çalışmalarda askerlik şartı aranmayabilir. Fakat kabin memurlarının çalışma şekli genelde süresiz yani daimidir.

Kabin memurlarının seyahat engeli olmayan kişilerden olması gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım. İşin şekli seyahat üzerine olduğundan seyahat engeli olanlar daha mülakatlara başlamadan elenir.

Ayrıca kabin memuru adaylarının vücudunun görünen kısımlarında dövme, jilet izi, piercing, yara, yanık izi gibi kusurları bulunmamalıdır.

Kabin Memurları Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Bilinen adıyla hosteslerin sözlük anlamıyla kabin memurlarının yaptığı bazı işleri yukarıda değindik. Şimdi detaylı olarak kabin memurlarının görevlerini liste halinde ele alalım.

Kabin memuru ne iş yapar? Görevleri neler? Nelerden sorumludur? Kabin memuru olmak isteyenlerin başlıca ne iş yapacakları konusunda bilgilendirme yapalım. En çok merak edilen soruları da cevaplamış olalım.

  • Mesleğin adından da anlaşılacağı üzere kabin memurlarının görev yeri uçak kabinidir. Uçağın dışı, kokpit, mutfak gibi yerlerden kabin memurları sorumlu değildir.
  • Kabin memurunun görevlerinin başında uçuş öncesi kabinin düzenini sağlamak gelir.
  • Yolculuk boyunca ihtiyaç duyulacak bütün malzemelerin kontrolünü yapar. Eksik olan malzemeleri tamamlar. Yolcuların ihtiyaçları doğrultusunda yeteri kadar yiyecek, içecek, yastık, battaniye vb gibi malzemelere sahip olduğuna emin olur.
  • Hareket saati yaklaşınca kapıda yolcuları güler yüzle karşılar. Koltuklarını bulmalarında yardımcı olur. Sorulan sorulara kibar bir şekilde cevap verir.
  • Acil durum prosedürleri hakkında yolcuları bilgilendirir. Acil durumlarda kullanılacak ekipmanları tanıtır. Yapılacakları anlatır.
  • Uçak türbülansa girdiğinde panik yapmadan yolcuları sakinleştirir. Durumun her zaman yaşandığını, normal olduğunu söyleyerek yolcuları sakinleştirir.
  • Kabin memurları gerektiğinde ilk yardım uygulayabilmelidir. Zaten ilk yardım eğitimi alacaklarından ilk yardım gerektiği durumlarda sakin kalmalı, yolcuya ilk yardımda bulunmalıdır.
  • Kabin memuru görevleri arasında belki de en zorlu görevi yiyecek içecek servisi yapmaktır. Büyük çaplı, 150 – 200 kişilik uçaklarda servis yapmak kabin memurları için meşakkatli olabilir. Bu durumların üstesinden gelmesini bilmelidir. Yolcuların ihtiyaçlarını eksiksiz gidermelidir.
  • Uçak içerisinde “Tax Free” (KDV İadeli) ürün satışını yapabilmelidir.
  • Engelli, yaşlı, hamile gibi özel durumu olan yolcularla daha yakından ilgilenmelidir.
  • Her zaman güler yüzlü olmalı, bütün yolculara kibar davranmalıdır. Yolcuya hitap ederken “Bey”, “Hanım”, “Sayın” gibi sıfatlar kullanmalıdır.
  • Kabin içinin temizliği kabin memurlarının yani hosteslerin görevlerindendir. Kabini sürekli temiz tutmakla görevlidir. Yere düşen çöpleri alır. Dökülen içkileri temizler. Kısaca temizlik konusuna her zaman dikkat etmelidir.
  • Yolculuk sonunda yazılı uçuş raporu hazırlar.
  • Çalıştığı havayolu şirketinin belirlediği talimatlar doğrultusunda hareket eder. Şirketin belirlediği kurallar dışına çıkmamaya özen gösterir. Yapılan fiilin önemine göre bunun iş akdinin sona erebileceğini bilmesi gerekir. Mümkün mertebe belirlenen kurallar ışığında hareket etmelidir.
  • Güvenlik konusunda görevini eksiksiz yerine getirmesi gerekir. Havacılık kurallarına ve yönetmeliklerine uymalıdır. Güvenlik önlemlerini eksiksiz almalıdır.

Kabin Memuru Nasıl Olunur?

kabin memuru olmak için şartlar
kabin memuru olmak için şartlar

Host, hostes veya kabin memuru nasıl olunur sorusunun cevabını büyük bir kısmını kabin memuru olma şartları başlığı altında vermiştik. Fakat kabin memuru olmak için sadece bu şartları taşımak yetmez.

İlginizi Çekebilir  Seksör Ne Demek? Seksörlük Nasıl Bir İştir? Nasıl Yapılır? Maaşları Ne Kadar?

Host veya hostes adaylarının işe alınmadan önce ilgili havayolu firması tarafından ayrıca bir takım eğitimlerden geçmesi gerekir.

Eğitimleri tamamladıktan sonra yeterlilik sınavında başarılı olan kişiler kabin memuru yani hostes olarak çalışmaya başlar.

Bu eğitimler arasında yabancı dil yazılı ve sözlü yeterlilik sınavları, ilk yardım eğitimi ve sınavını başarı ile bitirenler kabin memurluğu görevine başlayabilirler. İstenilen diğer belgeler klasik bildiğimiz her işe girişte istenilen belgelerdir.

Adli sicil kaydı (sabıka kaydı), tam teşekküllü hastaneden alınan uçuşa elverişlidir onaylı sağlık belgesi, diksiyon eğitimi, stresle mücadele sertifikası gibi belgeler de istenebilir. Bu tür belgeler havayolu şirketi tarafından adaylara bildirilir.

Kabin Memuru Maaşları Ne Kadardır?

Kabin memurluğu mesleğinin en cezbedici özelliklerinden biri de hiç kuşkusuz maaşıdır. 2020 şartları göz önüne alındığında 6.000 TL’nin altında maaş alan hostes yoktur. Uçuş saati ne kadar fazla olursa kabin memuru maaşı da buna bağlı olarak artış gösterir.

2020 yılı Türk Hava Yolları bünyesinde çalışan kabin memuru maaşları 1-5 yıllık kabin memurları 6.000 TL, 5 yıllık tecrübeye sahip bir hostesin maaşı 8.000 TL, 15 yıl ve üzerinde çalışan kabin memurlarının maaşları 15000 TL olduğu biliniyor.

Kabin memurluğu mesleğini yapanlar maaşın yanında aylık belirli süreli (ortalaması 80 saat) uçuş sonrası çalışmaya fazla mesai, yılda 4 ikramiye, yakıt parası, konaklama harcırahları gibi ekstra maddi imkanlara da sahip olurlar.

Bütün bunları göz önüne alacak olursak Türk Hava Yolları’nda çalışan 5 yıllık bir kabin memurunun maaşı en az 13-15 bin Türk Lirası arasında değişir.

Özel havayolu şirketlerinde durum üç aşağı beş yukarı aynı sayılır. Hatta bazı havayolu şirketleri kabin memurlarına daha fazla maaş verebilir. Örnek: Haziran 2019 itibari ile Qatar Airways 3 bin dolar maaşla çalışacak host ve hostes alım ilanı yayınladı.

Kabin Memuru Olmanın Dezavantajları:

Her ne kadar kabin memuru maaşları ve çalışma ortamları ile çekici bir meslek olsa da bazı dezavantajları da yok değildir. Kabin memurluğu yapacak kişilerin bunları göz önünde bulundurması gerekir. Kabin memurluğu (hostluk, hosteslik) dışarıdan hoş görünse de zor iştir.

Sürekli seyahat etmeniz gerekebilir. Mesai saati diye bir kavram kabin memurluğu mesleği için geçerli değildir. Günün her saatinde çalışmak zorunda olabilir. Kabin memurları uzun seyahatlere dayanıklı olmalıdır. Amerika, Çin gibi uzak ülkelere 13- 15 saatlik uçuş gerçekleşir. Uzun uçuşlara alışık olmaları gerekir.

Uçuş harici dinlenmek için yıldızlı otellerde kalsalar da uçakta dinlenmek için aynı konfora sahip olmayabilir. Uçuş süresi boyunca koltukta dinlenmek zorunda kalabilir.

Bazı dönemlerde iş yoğunluğu had safhaya varabilir. Uçuştan uçuşa koşturmak zorunda kalabilir. Bu da haftalarca evden ailesinden uzak kalmak anlamına gelir. Belirli süre ailesinden, arkadaşlarından uzak kalabilir. Sosyal hayatı bir süreliğine durabilir.

Tatil dönemlerinde tatil yapma lüksleri yoktur. Tatil dönemleri iş yoğunluğuna göre belirlenebilir. Aslında bu saydıklarımız ne kadar dezavantaj olarak kabul edilebilir bilmiyoruz. Zira günümüz şartlarında zaten bir çok kişi bu şartlar altında çalışmaktadır.

Kısacası, kabin memuru olmak herkesin hayali olsa da kolay bir meslek değildir. Arz talep dengesi inanılmaz derecede şaşmıştır. Arz oldukça az, talep bir o kadar çoktur. Kabin memurluğu şartlarını taşıyanların en azından bu mesleği denemelerini önerebiliriz.

kabin memuru maaşları
kabin memuru maaşları

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın