Resepsiyonist Nedir? Ne İş Yapar? Resepsiyonist Maaşları Ne Kadar?
resepsiyon görevlisi resepsiyonist nedir

Resepsiyonist Nedir? Ne İş Yapar? Resepsiyonist Maaşları Ne Kadar?

Otellerde resepsiyonist olarak çalışmak isteyenlere resepsiyonist nedir? Türkçe anlamı ile resepsiyonist görevlisi ne demek? Resepsiyonist maaşları 2020 şartlarına göre ne kadar? Resepsiyonistler ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Resepsiyonistlik mesleği nasıl yapılır?

Resepsiyonist olmak için aranan özellikler nelerdir? Kimler resepsiyonist olabilir?Resepsiyonist olabilmek için gerekenler nelerdir? İyi bir resepsiyonist nasıl olmalı?

Bu yazımızda cevaplarını arayacağımız sorulardan bazıları bunlar olacak. Bu tür sorulara benzer soruların cevaplarını bütün detayları ile ele almaya çalışacağız. Oldukça detaylı bir sayfa ile karşınızda olacağız.

Ayrıca yazımızın sonlarına doğru resepsiyonistler için ek gelir yöntemleri üzerinde de duracağız. Ek iş olarak neler yapabilecekleri hakkında fikirler vermeye çalışacağız.

Kısaca resepsiyonistlik yapmak isteyenlerin bilmesi gereken hemen hemen her konuyu bu sayfamızda işlemeye çalışacağız. Resepsiyonistlik mesleğinin görev tanımını yapacağız.

Bir resepsiyonistin bilmesi gerekenlere sırası ile tek tek değinmeye çalışacağız. Bu sayfamız diğer sayfalarımıza nazaran daha kapsamlı olacak gibi görünüyor.

İşleyeceğimiz konu çok! Bu yüzden bir an önce başlayalım.

Her zaman olduğu gibi öncelikle resepsiyonistlik işi ile ilgili teorik bilgiler alarak başlayalım.

Resepsiyonist nedir? Resepsiyonistlik ne demek? Resepsiyon görevlisi ne iş yapar? Kime denir? Görevleri nelerdir? Öncelikli olarak bu soruları cevaplandıralım.

Resepsiyonist Nedir?

resepsiyonist ne demek görevleri
resepsiyonist ne demek görevleri nelerdir

Resepsiyonist ne demek diye soracak olursak, ilk aklımıza gelecek olan otel, pansiyon, konuk evi gibi konaklama yerlerinde çalışan kişiler gelir. Ancak artık birçok sektörde resepsiyon görevlisi olarak çalışmak mümkün hale gelmiştir.

Evet, resepsiyonistler çoğunlukla otel, pansiyon gibi konaklama hizmeti veren yerlerde çalışır.

Fakat bunların yanı sıra özel hastanelerde, kurumsal firmaların ana binalarında, rezidanslarda, iş yoğunluğu yüksek ofislerde, büyük firma ve şirketlerin karşılama bölümlerinde de çalışabilir.

Müşterileri ilk karşılayan resepsiyonistlerdir. Danışma görevini de resepsiyonistler yapar.

Gelen müşterilerin kayıtlarını, giriş, çıkış işlemlerini yapar. Hesaplarını takip eder. Faturalarını keser. Gelen müşteriyi ilgili bölümlere, otellerde odalarına yönlendirir.

Resepsiyonist, çalıştığı kurumun beynidir. Bütün işler resepsiyondan yürütülür. Bütün departmanlarla iletişim halindedir. Yazımızın devamında resepsiyonistlerin görevlerini ve yaptıkları işleri tek tek sayacağız.

Türkçe anlamı resepsiyon görevlisi veya resepsiyon memuru olarak geçer.

Otellerde önbüro departmanında önbüro müdürüne bağlı olarak çalışır.

Resepsiyonistlik, kariyer planlaması yönünden bakacak olursak turizm otelcilik sektöründe önü en açık meslek olarak tanımlanır. Önce önbüro müdürü, sonrasında genel müdürlük yapabilir.

Hatta şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, otellerde genel müdürlerin %70 – %80’lik kısmı önbürodan çıkmıştır. Dolayısı ile işinde iyi bir resepsiyonist, ileride genel müdürlüğe kadar yükselebilir.

Resepsiyonist nedir sorusunu tek cümle ile özetleyecek olursak, işletmelerde müşterilerin karşılama, kayıt ve ödeme işlemlerini yapan kişilere resepsiyonist denir şeklinde tanımlayabiliriz.

Resepsiyonistlerin otelcilik sektörü haricinde birkaç sektörde daha çalıştıklarını söylesek de biz bu sayfamızda otellerde çalışan resepsiyonistler üzerinden gideceğiz.

Resepsiyonist iş tanımı, görevleri ve yaptıkları işleri sayarken otellerde çalışan resepsiyonistleri baz alarak konuşacağız.

Zaten resepsiyonistlik yapanların %80 – %90’lık kısmı otellerde çalışır.

Resepsiyonist olmak isteyenlere şunu söyleyebiliriz, büyük ihtimalle çalışacakları yer otel olacaktır.

Turistik bölgelerdeki otellerde çalışacak resepsiyonistlerin büyük bir bölümü sezonluk (6-7 aylık) olarak çalışır. Bu mesleğin de en önemli dezavantajı da budur.

Resepsiyonist adaylarının bunu göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederiz.

Resepsiyonist nedir? Resepsiyon görevlisi ne demek? Teorikte bu soruların cevabını aldığımızı var sayarak resepsiyonistlerin ne iş yaptıklarına, resepsiyon memurunun görevleri nelerdir?

Bu konulara geçelim.

Resepsiyonist (Resepsiyon Görevlisi) Ne İş Yapar?

resepsiyonist nasıl olmalı olunur
iyi bir resepsiyonist nasıl olmalı

Resepsiyonist görevleri, yaptığı işler, sorumlu olduğu konular saymakla bitmez!

Resepsiyonistin görev tanımını yaparken, resepsiyonist nedir sorusuna cevap olarak yaptıkları işlere birkaç örnekle açıklamaya çalışmıştık. Fakat resepsiyonistlerin bunlardan hariç daha pek çok görevi vardır.

Şimdi de bir resepsiyonistin yaptığı işleri, belli başlı görevlerini maddeler halinde sıralayalım.

Bu sıralamayı otellerde çalışan resepsiyonistler için yapacağımızı tekrar hatırlatmak isteriz. Diğer sektörlerde çalışan resepsiyonistler, otel resepsiyonistleri gibi görevler yapmayabilir. Görevleri farklılık gösterebilir.

Resepsiyonist Görevleri Nelerdir?

  • Otele gelen kişiler ilk olarak resepsiyona geçtiklerinden doğal olarak müşterileri karşılama görevi de resepsiyonistlerdedir. Gelen müşteriyi güler yüzle karşılar.
  • Müşterilerin kimliklerini veya pasaportlarını alır. Kayıt formunu doldurur. Bilgilerini otel programına girer. Kayıtlarını yapar.
  • Otelde kalan bütün müşterilerin bilgilerini emniyete gönderir!
  • Rezervasyonlu gelen müşterilerden rezervasyon formunu (Voucher) alır. Rezervasyonsuz müşterilerin rezervasyon formunu açar. Müşteriler çıkıncaya kadar gerekli yerde muhafaza eder. Çıkış yaptıklarında müşterilere ait bütün evrakları muhasebeye teslim eder.
  • Müşterilere otel hakkında bilgiler verir. Yemek saatleri, günlük aktiviteler, otelin havuzu, restoranı gibi yerlerin nerelerde olduklarını gibi konularda bilgilendirme yapar.
  • Kayıt işlemini olabildiğince hızlı yapmaya çalışır. Müşteriyi fazla bekletmemek için ayrıca özen göstermelidir. İşini yaparken atik ve pratik olmalıdır.
  • Müşterilerin odalarını belirler. Kişi sayısına göre hangi oda verileceğini bilmesi gerekir. Oda tipleri, yatak sayıları gibi konuları tam olarak bilmesi gerekir.
  • Oda anahtarlarını müşterilere verir. Odalarının nerede olduğunu tarif eder. Bellboy eşliğinde müşterileri odalarına yönlendirir.
  • Resepsiyonist olarak çalışacak kişilerin başta otelde kullanılan otel paket programı olmak üzere word, excel gibi işi için ihtiyaç duyacağı programları da bilmesi gerekir.
  • Kimlik veya pasaportun işlemi bittikten sonra müşteriye geri verir. İşlemleri sonra yapılmak üzere alınan kimliklerin kaybolmamasına dikkat etmelidir.
  • Resepsiyonist görevleri arasında en önemli görevlerinden biri de tahsilattır. Resepsiyonist görevlisi, müşterilerin oda ücretini ve ekstra harcamalarını tahsil etmekle görevlidir. Alınan parayı sisteme girer. Bir sonraki vardiyaya eksiksiz teslim eder.
  • Gececi resepsiyonist o güne ait kasa raporlarını tutanakla muhasebe departmanına teslim eder. (Nakit paraları, silipleri ve günsonu raporlarını, adisyon, günlük müşteri listesi, günlük kesilen faturalar)
  • Resepsiyon defterindeki notları takip eder. Yapılması gerekenleri yapar. Kendi notlarını bir sonraki resepsiyoniste devreder.
  • Uyandırmaları takip eder. Uyandırma isteyen müşterileri zamanında uyandırır.
  • Büyük otellerde santral görevlisi olsa da küçük ve orta ölçekli otellerde telefonlara bakmak resepsiyonistin görevleri arasında yer alabilir.

Böyle otellerde çalışan resepsiyon görevlisi, iç ve dış hatlardan gelen telefonlara bakar. Gerekli bilgilendirme veya yönlendirmeleri yapar. Not alınması gereken durumlarda not alır. Alınan notu ilgili kişiye iletmek görevleri arasındadır.

  • Otel yönetiminin veya müşterilerin ziyaretçilerini de resepsiyonistler karşılar. Gelen ziyaretçiye yardımcı olur. İlgili yöneticinin veya müşterinin direktifleri doğrultusunda ziyaretçiyi yönlendirir.
  • Kargo, posta, evrak vb gibi otele gelen kargoları teslim alır. Bellboy aracılığı ile departmanlara dağıtımını yapar. Gidecek kargolar da resepsiyon tarafından gönderilir.
  • Otelde ne kadar güvenlik görevlisi bulunsa da şüpheli durumlarda yetkililere haber verir. Otel müşterisi olmayan yabancı kişileri tespit eder. Takibi için gerekli yerlere bildirir.
  • Resepsiyonda kullanılan malzemelerin takibini yapar. Biten malzemeleri depodan getirtir.
  • Günlük müşteri listesini (Maliye Raporu) alır. Günlük evraklarla birlikte muhasebeye ilgili birimdeki görevlilere teslim eder.
  • Giriş ve/veya çıkışta müşterilerin faturasını keser. Günlük kesilen faturaları ertesi sabah gececi resepsiyonist günlük kasa raporlarıyla birlikte muhasebeye teslim eder.
  • Misafir ilişkilerinin olmadığı otellerde müşterilerden gelen özel istekleri yerine getirmek de resepsiyonistlerin görevleri arasındadır.
İlginizi Çekebilir  İnternetten Para Kazanma Uygulama, İnstagram ve Youtube

Müşterilerin doğum günü, evlilik yıl dönümü vb gibi özel günler için istekleri varsa gerekli yardımı yapar.

Çiçek siparişi, masa veya oda süslemesi, meyve tabağı, şarap vb gibi özel isteklerini organize eder. Bilgileri gerekli departmanlara aktarır.

  • Otele giriş yapacak VIP müşteri varsa müşteri gelmeden odayı VIP olarak hazırlamaları için gerekli departmanları bilgilendirir.

Meyve sepeti, şarap, kuruyemiş, özel ikramlar, ekstra buklet malzemeleri vs gibi otelin belirlediği VIP prosedürünün uygulanmasını sağlar. Takibini yapar.

  • Müşterilerin otel ile ilgili şikayetlerini ve isteklerini dikkatlice dinler. Şikayetlerini alır. Düzeltebileceği bir durum varsa yardımcı olur. Kendisini aşan konularda üstlerini bilgilendirir.
  • İyi bir resepsiyonist, otel hakkındaki bilgilere tamamıyla hakim olmalıdır. Oda fiyatlarını, oda tiplerini, odalarda bulunan yatak sayılarını ve yatak tiplerini, odaların nerede olduğunu, manzarasını buna benzer mesleğinin gerektirdiği bütün konularda bilgi sahibi olmalıdır.
resepsiyonist ne iş yapar
resepsiyonist ne iş yapar

Böylelikle resepsiyonist görevleri ve sorumlulukları nelermiş görmüş olduk.

Resepsiyonistler ne iş yapar sorusunun cevabını tam anlamıyla aldığınızı var sayıyoruz.

İyi Bir Resepsiyonist Nasıl Olmalı?

Resepsiyon bölümü otelin beynidir. Aynı zamanda kalbidir de. Otelde yapılan bütün işlerin merkezidir. Operasyonların yürütüldüğü yerdir. Bütün müşterilerin konakladıkları süre boyunca en az bir kere uğradıkları yer resepsiyondur.

Yani otele gelen herkes resepsiyonist ile karşılaşır. Dolayısı ile resepsiyonist olmak, bazı özel durumlar gerektirir. Herkes resepsiyonist olamaz! Göründüğü gibi kolay bir iş değildir.

Şimdi de resepsiyonist nasıl olmalı? Resepsiyonist olarak çalışmak isteyenler için nasıl resepsiyonist olunur? Resepsiyonistlerde aranan özellikler nelerdir bunlara değinelim.

İyi Bir Resepsiyonistte Aranan Özellikler Nelerdir?

Nitelik olarak resepsiyonistlerde aranan özelliklerin en önemlilerinden birisi yabancı dil bilgisidir. Resepsiyonistlik mesleğini ileriye dönük düşünenler, en az bir yabancı dili konuşabilmelidir.

İyi otellerde çalışmak için bazen bir yabancı dil bile yeterli olmayabilir. Dolayısı ile iyi bir resepsiyonistin en azından ingilizceyi iyi konuşması ve yazması gerekir.

En çok ihtiyaç duyulan ve evrensel olarak kabul edilen dil, ingilizcedir.

Turizm ve otelcilik, özel bir sektördür. “Özel” derken diğer sektörlere kıyasla daha çok nitelikli kişilerin çalıştığı sektördür. Resepsiyon bölümü ise turizm sektörünün tabiri caiz ise “Şampiyonlar Ligi”dir.

Resepsiyonistler diksiyonu düzgün, prezentabl kişilerden seçilir. Resepsiyonist olmak isteyenler bu niteliklere sahip olmalıdır.

Resepsiyonistlik çoğu otellerde ayakta çalışarak yapılan bir meslektir. Bu yüzden resepsiyonistlerin uzun süre ayakta çalışmaya karşı dayanıklı olmaları gerekir.

Resepsiyon görevlilerinin müşterilerle sürekli iletişim içerisinde olduklarından resepsiyonistlik yapacak kişilerin insan ilişkileri iyi olmalıdır.

Güler yüz, turizm sektörünün olmazsa olmazıdır. Dolayısı ile iyi bir resepsiyonist, Türkçe anlamı ile resepsiyon görevlisi, her daim güler yüzlü olmalı, müşterilere karşı her zaman kibar davranmalıdır. Kaba ve argo kelimeler kullanmamalıdır.

Hemen hemen her sektörde olduğu gibi resepsiyonistler de her çeşit insanla karşılaşır. Tabiri caizse “Kıl Müşteriler” illa ki karşılarına çıkacaktır. Bu yüzden resepsiyonistlerin  ikna kabiliyetin yüksek olması gerekir.

Dikkat dağınıklığı yaşamamalıdır. Aynı anda birkaç işi birden yapabilmelidir. Örnek, telefon ile konuşurken bir taraftan bilgisayarda işlem yapabilmeli, fotokopi, faks gibi cihazları kullanırken diğer taraftan müşterilerin sorularına cevap verebilmelidir.

Hafızası kuvvetli olmalıdır. Yukarıda resepsiyonist maaşları ve görevlerini tek tek saydık. Bu görevlerden en azından önemli olanları unutmamalıdır.

Örnek, günsonu ve Z raporu raporu almayı, polis kimlik bildirimi göndermeyi, fatura takibi, maliye listesi gibi en önemli görevleri kesinlikle unutmamalıdır.

Çünkü bu tür unutkanlıkların geri dönüşümü ağır olabilir. (Otele kesilecek cezalar) Bu gibi durumlarda bazı oteller bu cezayı ilgili resepsiyonistin maaşından kesinti yaparak resepsiyoniste ödetir.

Resepsiyonitler, kişisel bakımına dikkat etmelidir. Saç, sakal, kılık kıyafetine her zaman özen göstermelidir. Bayan resepsiyonistler makyaj konusunda abartılı makyajdan kaçınmalıdır.

Vardiyalı çalışma sistemine yatkın olmalıdır. Resepsiyonistler 3 vardiya çalışır. Bayan resepsiyonistler gece shifti hariç diğer shiftlerde de çalışabilmeli. Erkek resepsiyonistler vardiyalı olarak 3 vardiyada da çalışabilmelidir.

Esnek çalışma saatlerine uyum sağlamalıdır. Grup girişi, anormal yoğunluk zamanlarında vardiyasına erken gelebilmeli veya geç çıkabilmelidir.

Bazı durumlarda günde 14- 15 saat çalışabileceğini bilmeli, bu durumlara karşı hazırlıklı ve dayanıklı olmalıdır.

Resepsiyonistlerin iletişim kabiliyeti yüksek, anatilik düşünebilen, pratik zekaya sahip yapıda olmaları beklenir. Zaten bu terimleri resepsiyonist iş ilanları açıklamalarında sıklıkla duyarsınız.

Resepsiyon Görevlisi Ön Büro Elemanı Ne İş Yapar?

Resepsiyon görevlisi, aynı zamanda ön büro elemanı ya da resepsiyonist isimleri ile de bilinmektedir.

Resepsiyon görevlisi, otel, kurumsal firma,ofis gibi iş yerlerinde, ziyaretçileri ya da müşterileri karşılayan ve ilgili yere yönlendiren personeldir.

Resepsiyonist, şirkete gelen telefonlara cevap verme, postaları dağıtma, ziyaretçileri karşılama ve yönlendirme gibi iş yerinin idari birimine destek vermekle yükümlüdür.

Başka bir deyişle ön büro elemanları, bir firmanın görünen yüzüdür.

Resepsiyon Görevlisi Ön Büro Elemanı Görev Tanımı

Her ön büro elemanının, hizmet verdiği iş alanına ve şirketin taleplerine göre görev alanı değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak resepsiyon görevlisi görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalıştığı kuruma gelen ziyaretçi ve müşterileri karşılamak,
  • Kurumun ürün ya da hizmetleri hakkında müşterilere bilgi vermek,
  • Müşteri ya da ziyaretçileri uygun departmana, alana ya da odaya yönlendirmek,
  • Şirket prosedürlerini uygulamak (Kayıt tutma, ziyaretçi kartı verme vb.),
  • Gelen telefonları cevaplamak ve ilgili kişiye yönlendirmek,
  • Ziyaretçi ya da müşterilerin randevularını planlamak ve takibini yapmak,
  • Kargo, posta gibi ofise gelen teslimatları almak ve ilgili kişilere ulaştırmak,
  • Ofisin azami güvenliğinin sağlanmasından (yabancı kişileri içeri almamak vb.) sorumlu olmak ,
  • Kurumda kullanılacak malzemelerin eksiklerini raporlamak ve temin edilmesini sağlamak (Dosya kağıdı, çay vb.),
  • Müşterilerin ödemelerini almak ve faturalarını hazırlamak,
  • Kuruma ait tüm evrak ve belgeleri dosyalamak ve düzenli bir şekilde saklanmasını sağlamak,
  • Müşterilerin sorun ve taleplerini yetkili birimlere iletmek,

Resepsiyon Görevlisi Ön Büro Elemanı Maaşları Ne Kadar?

Ön büro görevlisi maaşları, çalıştıkları sektöre ve kuruma göre değişiklik göstermektedir. Özellikle turizm alanında çalışan resepsiyonistler diğer alanlara göre daha çok maaş almaktadır.

Turizmde görev alan bir resepsiyonistin ortalama olarak aldığı en düşük ücret 3000 TL’den başlamaktadır.

Bunun yanı sıra resepsiyon görevlileri, turizm ve başka iş alanlarında da bahşiş ve prim gibi ekstra gelir elde etme imkanlarına sahiptir.

Kimler Resepsiyonist Olarak Çalışabilir?

resepsiyonist nedir
resepsiyonist nedir

Beş yıldızlı, büyük, zincir oteller resepsiyonist alımlarında Turizm Otelcilik Bölümü mezunu personel tercih eder. Liselerin Turizm Otelcilik Bölümü mezunları ve üniversitelerin aynı bölüm mezunlarını seçer.

İlginizi Çekebilir  Girişimcilik Nedir? Sanal Grişimcilik Nedir?

Bu yüzden turizm otelcilik okuyan kişiler resepsiyonist iş ilanları görüşmelerinde bir adım önde olsa da aslında herkes resepsiyonist olabilir.

Buraya kadar resepsiyonist nedir? Resepsiyon görevlisi ne demek? Resepsiyonist görevleri nelerdir?

Resepsiyonistlik mesleği nasıl yapılır? İyi bir resepsiyonist nasıl olmalı? Meslekte dikkat edilmesi gerekenler gibi konulara detaylı şekilde değindik.

Resepsiyonistlerde aranan özellikler nelerdir? Öğrendik. Yukarıda saydıklarımızı yapabilen ve resepsiyonistlik için aranan şartları taşıyan herkes rahatlıkla resepsiyonist olarak çalışabilir.

Fakat 5 yıldızlı, kurumsal otellerde resepsiyonistlik yapmak için en az iki yabancı dil bilmek gerekir.

Turizm Otelcilik mezunu olmayan resepsiyonist adaylarına bu duyurumuzu yapalım. Turizm okuyanlar zaten okulda İngilizce ve Almanca dil bilgisi eğitimleri alır.

Gerekli önbüro dersleri, otel programları gibi mesleğin gerektirdiği bütün bilgiler daha okul çağlarında verilir.

Ancak düz lise mezunu olup, çekirdekten yani bellboyluktan başlayıp kendini geliştiren ve iyi otellerde çalışan çok resepsiyonist vardır.

Dolayısı ile düz lise mezunu olan ve resepsiyonist olmak isteyenler için önerimiz, yukarıda saydıklarımız konusunda kendinize güveniyorsanız rahatlıkla resepsiyonist olarak çalışabilirsiniz.

Resepsiyonist nedir ne değildir bütün bilgileri aldığınızı varsayarak söylüyoruz.

Resepsiyon İş İlanları Nasıl Bulunur?

Resepsiyonistlik mesleği hakkında bilinmesi gerekenlere sırayla tek tek değinmeye çalışıyoruz.

Resepsiyon görevlisi olarak çalışmak isteyenlere mesleğin gereksinimlerini, resepsiyonistlerin görevlerini ve sorumluluklarını değerlendirdik.

Resepsiyon görevlisi ne demek, resepsiyonist nedir, resepsiyonist maaşları ne kadar, resepsiyon gmemuru mesleğinin görev tanımını dilimizin döndüğü kadar yapmaya çalıştık.

Şimdi de resepsiyonistlik iş ilanları nasıl bulunur? Bu konuyla ilgili de bilgiler vermeye çalışalım.

Resepsiyonist olarak çalışmak isteyenlerin resepsiyonist arayan otellerin ilanlarına nerelerden ulaşabilir bu konuda fikirler verelim.

Sadece resepsiyon görevlisi ilanları için değil, bütün turizm sektörü çalışanlarının iş ilanlarını bulabileceği sektörel siteler vardır. Bu tür sitelerde sadece turizm sektörüne yönelik eleman ve iş arayan ilanları bulunuyor.

Turizm otelcilik sektöründe iş ilanları bulabileceğiniz en bilindik olanları, Mod Hotel ve Turizm Gazetesi‘nin iş ilanları sayfaları resepsiyonist olarak çalışmak isteyenlerin bakmaları gereken yerlerdir.

Bunların yanı sıra kariyer.net, yenibiris.com, eleman.net, secretcv gibi bilinen iş ilanları sitelerinde de resepsiyonist maaşları ilanları sıklıkla yer alır.

Resepsiyonist Maaşları Ne Kadar?

2019 yılı sonlarında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs olayları, 2020 turizm sezonuna kadar düzelmeyince birçok sektörde olduğu gibi 2020 sezonu turizmciler açısından da oldukça sıkıntılı geçiyor.

Sektörden gelen son haberlere göre 2020 turizm sezonu için en çok resepsiyonist açığı bulunuyor. Oteller resepsiyonist olarak çalıştıracak personel bulmakta zorlanıyor. Malum virüs nedeni ile personel bulmakta zorlanıyor.

Bir de resepsiyonist olabilmek için en önemli kriter, en az bir yabancı dili iyi konuşabilmek gerekir. Ülkemizdeki nüfus ve yabancı dil bilen kişi oranlarında ciddi anlamda fark var.

Yabancı dil bilen bir kişi normal işte çalışan birine göre daha vasıflı sayılıyor. Dolayısı ile maaş olarak da daha yüksek maaş alması gerekiyor. Fakat görüyoruz ki resepsiyonislik maaşı beklentileri pek karşılamıyor.

2020 yılı turizm sektöründe çalışan resepsiyonistler ortalama 3.000 TL ile 4.00 TL arasında değişin miktarlarda maaş alıyor.

Bu rakamlar ne kadar tatmin edici o tartışmaya açık bir konu. Resepsiyonistlere verilen maaşlar otelden otele değişmekle birlikte ortalama resepsiyonist maaşları için üç bin ile dört bin lira arasındadır diyebiliriz.

Ancak maaşlarının yanında resepsiyonistlerin ek gelir olarak para kazanabilecekleri birçok yöntem vardır. Bu yöntemler sayesinde resepsiyonistler en az yarı maaşı kadar ek gelir elde edebilirler.

Bu da maaş+ek gelir ile resepsiyonistlerin 5.000 TL’nin üzerinde kazanç sağlamalarına olanak verir.

Son olarak resepsiyonistler için ek gelir yöntemlerini de inceleyelim. Resepsiyonist olmak isteyen okurlarımıza ek gelir olarak neler yapabilecekleri hakkında bilgilendirme yapmış olalım.

Aynı zamanda hali hazırda resepsiyonist olarak çalışanların bu ek gelir fikirleri sayesinde maaşlarının yanında kazançlarını arttıracak yöntemler nelerdir bu konuda fikirler vermeye çalışalım.

Ve artık resepsiyonist nedir ile başlayan, resepsiyonist ne iş yapar ve resepsiyonist maaşları ne kadardır diye devam eden bu konumuza yavaş yavaş son noktayı koyalım.

Bilinmesi gereken bütün hususlara detaylı şekilde yer verdik diye düşünüyoruz.

Resepsiyonistler İçin Ek Gelir Yöntemleri
resepsiyonist maaşları ne kadar
resepsiyonist maaşları ne kadar
  • 1 – Tip Box (Bahşiş)

Turizm sektöründe birçok departmanda bahşiş sistemi bulunur. Bellboy, garson, barmen, kat hizmetleri departmanları ek gelir olarak bahşiş alırlar. En yüksek bahşişi bellboy ve garsonlardan sonra resepsiyon bölümü alır.

Tip box’dan çok güzel bahşişler çıktığı biliniyor. Dolayısıyla resepsiyon görevlisi için ek kazanç getiren en bilinen yöntem, tip box yani bahşiş miktarıdır.

  • 2 – Pirim

Pirim sistemi daha çok apart tarzı otellerde uygulanan bir sistemdir. Apart otellerin tamamına yakını oda kahvaltı şeklinde çalışır. Klima, kiralık güvenlik kasası gibi hizmetler ekstra olarak resepsiyondan satın alınır.

Bazı oteller klima ve güvenlik kasası gibi ek satışlar için resepsiyonistlere aylık satıştan yüzdelik pirim verir. Bu oran %5 ile %10 arasında değişebilir. Bu da resepsiyonistler için ek gelir anlamına gelir ve resepsiyonist maaşları yükselir.

  • 3 – Hanutçuluk Yöntemi

Hanutçuluk nedir biliyor musunuz? Hanutçuluk, bizim (webmasterların) internette yaptığımız satış ortaklığının gerçek hayatta uygulanmasıdır.

Satış ortakları, internet sitemizden, facebook, twitter adresimizden veya herhangi bir arkadaşımıza açık olarak anlaştığımız alışveriş sitelerine müşteri göndeririz.

Gönderdiğimiz müşteri oradan alışveriş yaptığı taktirde gönderdiğimiz kişinin harcamasından belirlenen miktarda komisyon alırız.

Bu sistemin internet ortamından yapılışına satış ortaklığı bir diğer adı ile affiliate marketing denmektedir. Gerçek hayattaki karşılığı hanutçuluk yapmaktır diye tarif edebiliriz.

Resepsiyonistler de bu yöntem ile anlaştıkları yerlere müşteri göndererek, gönderdikleri müşterinin harcadığı tutar üzerinden işyeri sahibinden komisyon alırlar.

Hanutçuluk yöntemi ile pek çok kişi ek gelir elde ediyor. Bu kişiler arasında en çok resepsiyonistler yer alır.

Bölgeye yeni gelen bir turist, bölgede gideceği herhangi bir yer için ilk önce resepsiyona gelir. Ondan bilgi ister. Civardaki en iyi yerlerle ilgili tavsiyeler alır. Resepsiyonistin referansı ile ilgili yere gözü kapalı gider.

Eğer resepsiyonist müşteriye tavsiye ettiği yerle bir anlaşma yaptıysa bundan belirli miktarda komisyon alır. Bu, her türlü dükkan olabilir. Kuyumcu dükkanları, dericiler, restaurant, alışveriş mağazası, saatiçiler, parfüm satan yerler, ayakkabıcı artık aklınıza ne gelirse.

Resepsiyonist maaşları beklentilerin altında kalsa da resepsiyonistler için ek gelir fırsatları oldukça geniştir. Yukarıda saydıklarımız resepsiyonistlik mesleğini yapanların ek kazanç sağladığı en bilindik yöntemlerdendir.

Her ne kadar resepsiyon maaşları düşük olsa da resepsiyonistler bu yöntemler sayesinde yüksek kazanç imkanına sahiptirler. Resepsiyonist olacaklara duyurulur.

resepsiyon görevlisi ne demek
resepsiyon görevlisi ne demek

İlgili Aramalar: Resepsiyonist nedir, resepsiyon görevlisi, resepsiyon memuru, resepsiyonist maaşları, nasıl olunur, nasıl yapılır,resepsiyonist olmak için gerekenler, aranan şartlar, resepsiyonist görevleri nelerdir, ne iş yapar, resepsiyonist nasıl olmalı

Resepsiyonist güler yüzlü olmalı.

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın