Salep Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Salep Yetiştiriciliği

Salep Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Salep, özellikle kış aylarında ülkemizde en çok tüketilen besinler arasındadır. Hal böyle olunca da salep yetiştiriciliği ülkemizde deyapılmaktadır.Orkideler ailesine mensup olan salep, toprağın alt kısmında bulunan yumru yapılardan sağlanan bir tozdur. İçilen salep de bu tozdan elde edilir.

Burada bitkinin kökleri, mevsiminde toplanarak, bir süre kurutulması yapılır. Ardından gerekli şekilde toz yapılarak, arzuya göre tarçın ile harmanlanması yapılır. Ardından bir kazana süt koyularak, ürün içine atılır ve kaynatıldıktan sonra kullanılması yapılır.  Ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen bu bitki, en fazla şu illerimizde üretilir.

  1. Karabük
  2. Safranbolu
  3. Kastamonu
  4. Van
  5. Kahramanmaraş
  6. Isparta
  7. Antalya
  8. Muğla

Peki, salep yetiştiriciliği nasıl yapılır? Bunun için bilmeniz gereken her şey şu şekildedir.

Salep Yetiştiriciliği İzne Tabi Midir?

Günümüzde bazı bitkilerin yetiştirilmesi için, devletimizin ilgili makamlarından izin almak gerekir. Bunlardan bir tanesi de salep yetiştiriciliği üzerinedir.

Zira salep, sınıf olarak endemik olarak kategori yapılmıştır.  Bu nedenle özellikle dağlarda, tamamen kendi yetişmiş olan salep, toplanması yasak bir bitkidir. Zira salep bitkisinin, toprak altında olan yumrusu tek olduğu için, bunun alınması dağ saleplerinin üremesinde engel olacaktır. Çünkü salep elde edilmek için, yumrular birden fazlaysa yapılır. Aksi durumda bir yumru, aynı zamanda ana yumru olduğu için bırakılır.

Peki, salep yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız ne yapmanız gerekir? Bunun için hangi ilde ve bölgede ikamet ediyorsanız, ilgili tarım ve orman müdürlüğüne bir başvuru yapmanız ve izin almanız şarttır. Ayrıca bu ürünün, yurt dışına ihracı yasaktır.

Salep Faydaları Nedir?

Salep, özellikle kış aylarında, sıcak tutması için tercih edilen bir içecektir. Ancak çok fazla faydası olduğu için, düzenli tüketilmesi faydalıdır.

  1. Salep, vücudun tatlı ihtiyacını karşılar; ancak şekerinizi yükseltmez.
  2. Salep, vücudun ısınmasını sağlayarak, sizi sıcak tutar.
  3. Vücudunuzda yağ yakmayı arttırır.
  4. Bronşit ve öksürüğe karşı yararlıdır.
  5. Basur rahatsızlıklarını tedavi amaçlı kullanılır.
  6. Göğüs hastalıklarını çözme amaçlı tercih edilir.
  7. Salep hem hafızayı, hem de zihni güçlendirici etki yapar.
  8. Eğer hemoroid varsa, azaltılmasında katkı sağlar.
  9. Salep, sindirimde size yardımcı olur.
  10. Şişkinlik ve kabız gibi rahatsızlıklarda etkilidir.

Dolayısıyla salebin yalnızca kış aylarında tüketilmesi, oldukça sık yapılan bir yanlıştır. Bu nedenle düzenli tüketilirse, daha sağlıklı bir yaşama kavuşulabilir.

Salep Yetiştiriciliği

Salep Yetiştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

Salep yetiştiriciliği hakkında neler önemlidir?  Bunun için öncelikle, bitkinin ne zaman ekildiğini bilmeniz gerekir. Zira zamansız dikim yapmak, çözüm değildir. Salep, en iyi eylül ve ekim aylarında ekilmektedir. Gerekli ekim işlemlerinde en büyük maliyet ise saleplerin yumruları hakkındadır.

İlginizi Çekebilir  Online İş Başvurusu Nasıl Yapılır-İpuçları

Ardından bilmeniz gereken bir diğer husus da, ne kadar bir alana, ne kadar bir ekim yapmanız gerektiğidir. Burada 1 dekar büyüklüğünde bir bölgeye, 200 kilogram yumru dikilir.  Dolayısıyla salep yetiştiriciliği üzerine yapacağınız maliyetlerin çok büyük bir kısmı sadece bu yumruları satın alma üzerinedir.

Ancak salep yetiştiriciliği, çok iyi sonuç verdiği için bu maliyet karşılığını da verir. Zira 200 kilogram yumrudan alacağınız sonuç, 750 kilogram olacaktır. Bu rakam, 1 dekar alan için geçerlidir.  Bu sebeple ertesi yıl eylül ekim aylarında, yeniden aynı maliyeti yapma gereğiniz doğmaz. Zira elinizde, bir önceki yılın yumruları olacaktır. Dolayısıyla yalnızca, ilk ekim esnasında masraf yapılır.

Tabii burada dikkat etmeniz gereken, saleplerin hepsini satmadan, bir kısmını dikim için ayırmaktır. Eğer hepsini satma yoluna giderseniz, yeniden masraf yaparak, yumru alma zorunluluğunuz vardır.

Salep Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Salep yetiştiriciliği nasıl yapılır? Eğer izniniz varsa ve gerekli satın alımları yapmışsanız, ardından ekime başlayabilirsiniz. Burada ilk olarak, toprağı hazır etmeniz gerekir.

Bu nedenle öncelikli olarak, ekimin yapılacağı araziye yanmış gübre verilmelidir. Bu durum, alacağınız sonucu daha verimli hale getirecektir. Ardından ekim işlemi yapılmalıdır. Burada bitki, 5cm derine ekilmelidir. Ayrıca büyüme noktaları üst kısma, yani yukarı gelmelidir.

Buna ilave olarak ekileceği vakit arazide setler de meydana getirilmelidir.  Bunlar 15 – 20cm yüksekliğinde ve 70 – 80cm genişliğinde olmalıdır. Böylece o dönem aşırı yağış gelirse, bitkileriniz su altında kalmaktan korunacaktır.

Salep Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır?

Salep yetiştiriciliği, oldukça hızlı sonuç veren bir işlemdir. Zira saleplerin yumrularını ektikten sonra, ilk yağmurlarla beraber bitkilerin toprağın yüzeyine çıkması söz konusudur. Burada bilmeniz gereken, bu bitkinin suyla arasının iyi olmadığıdır. Bu nedenle yağmur yağması onun için yeterlidir. Her duruma karşı set oluşturmanın önemi de burada ortaya çıkar.

Eğer suyu sevmeyen bir bitkiye çok su verirseniz ya da sular altında kalırsanız, o sene büyük bir kayıp söz konusu olacaktır. Ancak ilkbahar dönemleri gelince, yağışlar da yoksa bazı durumlarda sulama söz konusu olabilir.  Yine bu dönemlerde, toprak üstüne çıkan bitkiler yavaş yavaş çiçek açar.

İlginizi Çekebilir  Hayvan Oteli Nasıl Açılır? Ne Kadar Kazandırır?

Burada bilmeniz gereken, hasat yapabilmek için, yumruların minimum iki kökü olmasıdır.  Dolayısıyla burada makine de kullanılmaz. Dolayısıyla eski yöntemle, yani insan kullanarak, tek tek hasat etmeniz gerekir.

Salep yetiştiriciliği esnasında hasat yaparken, salep bitkisinin kök kısmında bulunan soğanların, diğerlerine nazaran daha iri ve kahverengi olan taneleri ana kök olarak kabul edilip, terk edilir.

Salep Yetiştiriciliği

Salep Yetiştiriciliği Hasadı Ardından Ne Yapılır?

Salep yetiştiriciliği yaparken, hasat bahsettiğimiz şekilde yapılır. Ardından salepler bol miktarda su kullanılarak, güzelce yıkanır ve tüm toprağı böylece temizlenir. Ardından bunlar kaynatılarak, başka bir işlem yapmadan saleplerin satıldığı kişiye verilir.  Yine kaynatma ardından, kurutup da ticaretini yapan kişilere satılabilir.

Burada kaynatma yapmanın amacı, bitkide bulunan yumruların büyümesini engellemektir. Aksi halde salep yumruları, büyümeye devam eder.

Kaynatılmış yumrular, bundan sonra direk güneşe serildiği gibi, arzuya göre bir ipe de dizilerek, kuruması sağlanır. Ardından öğütücü makineler veya değirmenler kullanılarak, ince bir toz haline getirilir.

Salep Yetiştirmede Devlet Destek Verir Mi?

Devletimiz, bazı hususlarda destek sağlayarak, üretimi desteklemektedir. Bunlardan bir tanesi de salep üzerinedir. Zira salep, sadece kışın kullanılan bir içecek değildir. Aynı zamanda sanayide, kozmetikte ve ilaç sektörlerinde de talep edilen bir bitkidir.

Bu nedenle salep yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, ülkemiz Tarım Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yaparak, %50 hibe, %50 geri ödemeli destek alabilirsiniz. Ayrıca ilave olarak binaların inşaatı ve modern hale getirilmesi, sulama sistemlerinin daha teknolojik olması, tarla & bahçe kullanımı gören ekipmanların sağlanması, depolama, kurutma ve havalandırma hususlarında da destek vardır.

Ayrıca tarım bakalığı salep yetiştiriciliği yapan çiftçileri, bazı vergilerden de muaf tutuyor. Bunlar KDV, ÖTV, kurumlar vergisi, gümrük vergisi ve gelir vergisidir. Burada destek almak için, sahip olmanız gereken belgeler şöyledir.

  1. Çiftçinin gelir durumunu gösterir belge
  2. Kişinin olan tarım işletmesine ait bir ticaret sicil gazetesi
  3. Tarım şirketinin Vergi levhası
  4. Salebi yetiştirmek isteyen kişinin ÇKS belgesi
  5. Nüfus cüzdanı

Bununla beraber salep yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, her şeyden önce izin almak gerektiğini bilmelisiniz. Zira bu bitki koruma altında olduğu için, izne tabidir. Bu sebeple ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek, Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliği için izin almanız şarttır. Salep yetiştiriciliği kitabı veya kitaplarını okuyarakta salep yetiştiriciliği hakkında gerekli bilgileri alabilirsiniz.

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın