Steward Ne Demek? Ne İş Yapar?
steward nedir sitıvırt ne demek

Steward Ne Demek? Ne İş Yapar?

Son zamanlarda ağırlık verdiğimiz meslek incelemeleri sayfalarımıza steward ne demek? (Türkçe okunuşu ile sitivırt) konusu ile devam ediyoruz.

Bu yazımızda otel ve restaurant gibi yiyecek içecek hizmeti veren işyerlerinde rastladığımız, mutfak departmanına bağlı olarak çalışan steward mesleğine değinmeye çalışacağız.

Özetle steward nedir? Görevleri nelerdir? Steward ne iş yapar? 2020 yılı baz alındığında piyasadaki steward maaşları ne kadar? Bu konular hakkında bilgiler alacağız.

Ayrıca steward olarak çalışmak isteyenler için steward iş ilanları nasıl bulunur? Bu konuda da yol göstermeye çalışacağız. Fakat önce stewardın ne demek olduğuna açıklık getirelim.

Türkçe karşılığını söylediğimizde hepimizin bileceği stewardın ne demek olduğunu öğrenerek öncelikle teorik bilgiler alalım.

Steward Nedir? Ne Demektir?

Steward, Türkçe karşılığı olarak tek kelime ile “Bulaşıkçı” demektir. Mesleki adı “Bulaşıkhane Elamanı” olarak geçer. Türkçe okunuşu ise sitivırt diye söylenir.

Yiyecek, içecek hizmeti veren yerlerde kullanılan tabak, çatal, kaşık, bıçak, tencere, tava, bardak vb gibi malzemelerin temizliğini yapan kişilere verilen genel addır.

İşletmede bulaşıkların ve mutfak kısmının temizliği de stewardlara (bulaşıkçılara) aittir. Yani bildiğimiz bulaşıkçılık yapan kişilere steward denir.

steward iş ilanları nasıl bulunur
steward iş ilanları nasıl bulunur

Steward nedir sorusunun Türkçe’de tam karşılığı olsa da iş ilanları sitelerinde daha çok steward kelimesini görüyoruz.

Neden bulaşıkçı ya da bulaşıkhane elemanı yerine steward terimini kullanma gereği duyuyorlar? Bu konu tartışılır olsa da biz konumuzun dışına çıkmayalım.

Stewardın ne demek olduğunu öğrendik. Şimdi stewardlık mesleğinin detaylarını öğrenelim. Giriş bölümünde bahsettiğimiz diğer soruları teker teker cevaplandırmaya çalışalım.

Önce stewardların görev ve sorumlulukları nelerdir? Bununla başlayalım;

Görevleri Nelerdir?

Stewardların, bulaşıkçı ya da bulaşıkhane elemanlarının görevleri diğer işlere göre sabittir. Sadece kirlenen bulaşıkları tekrar kullanılmak üzere temizliğini yapmakla görevlidir.

Buna ek olarak mutfak temizliği de stewardlara aittir.

Bazen de işletmede aylık veya haftalık demirbaş sayımlarında görevlendirilirler. Fakat genel itibari ile stewardın görevi kirli bulaşıkları yıkamaktır.

Mutfak bölümünde steward şefine karşı sorumludur. Steward şefinin olmadığı işletmelerde aşçıbaşına bağlıdır.

Gelişen teknoloji sayesinde bulaşıkları yıkamada teknolojinin nimetlerinden faydalanabilirler. Bazı işletmelerde endüstriyel bulaşık makineleri sayesinde tek seferde yüzlerce bulaşığı kolaylıkla yıkayabilirler.

Böyle bir işletmede çalışan bir steward şanslı sayılır. Ancak yine de makinelere sığmayan büyük hacimli kazan, tencere, kepçe, kevgir gibi yemek pişirme gereçlerini elde yıkmak zorundadır.

Endüstriyel bulaşık makineleri ile bulaşık yıkama şansını yakalayan stewardlar az efor sarf ederek işini kolaylıkla yapma şansına sahiptir.

Fakat bu stewarlık yani bulaşıkçılık mesleğinin kolay olduğu anlamına gelmez.

İlginizi Çekebilir  Az Sermayayle Ne Tür İş Kurabilirim? Sorusuna 15 Cevap

Bulaşıkları makineye koyma, çıkarma ve durulama işlemleri stewardlar tarafından yapılır. Ayrıca, her işletme böyle imkanlar sunmaz. Küçük ve orta ölçekli birçok işletmede bulaşıkları elde yıkamak gerekebilir.

İster otomatik bulaşık makineleri olsun, ister elde yıkasınlar, stewardlar bir işletme için son derece önemlidir. İşyerinde çarkların dönmesi için önemli görevlere sahiptirler.

Yaptıkları iş dışarıdan basit gibi görünebilir. Fakat işin aslı hiç de öyle değildir. Günün her anını çalışmakla geçirirler. Sürekli ayak üzerinde çalışırlar.

Boş zamanları neredeyse yoktur. Sabah kahvaltı sonrası bulaşık temizliği biter. Öğle yemeği için biriken bulaşıkların temizliği başlar. Öğle yemeğinin ardından akşam yemeği, akşam yemeği bittikten sonra mutfak genel temizliği başlar. Velhasıl, stewardlık zor iştir.

Steward Ne İş Yapar?

steward ne demek
steward ne demek

Bu soruya kısmen steward görevleri nelerdir? Başlığı altında değindik. Fakat daha kapsamlı, detaylı şekilde steward ne iş yapar? Bunları maddeler halinde sıralayalım.

  • Bütün mutlak temizliğinden steward sorumludur. Mutfağın her daim düzenli ve temiz kalmasını sağlamak en önemli görevlerinden biridir.
  • Müşteri ve personel tarafından kullanılan tabak, çatal, bıçak, bardak gibi gereçlerin temizliğini yapar. Tekrar kullanılacak şekilde temiz hale getirir.
  • Kullandığı makinelerin sorumluluğu stewarda aittir. Bakımını takip eder. Arızalandığı durumlarda steward şefine, steward şefi yoksa aşçıbaşına bildirir.
  • Bulaşık makinesi ile kullandığı deterjan, kireç önleyici, parlatıcı gibi malzemelerin tabibini yapmakla yükümlüdür. Biten malzemelerin bilgisini satın alma departmanına iletir.
  • Kara kazan, büyük tepsi, kevgir, kepçe gibi gereçlerin temizliğini bir sonraki pişirme işlemine kadar yapmak zorundadır. Bunları el ile tıkamak gerekir.
  • Restaurant ve mutfağın meydan temizliğini de steward yapar. Çöp etrafında, kenarlarda, mazgal altlarında biriken çöp ve artıkları temizler.
  • Çöp kutularını belirli aralıklarda kontrol eder. Dolan çöp kutularını boşaltır. Çöp poşetlerini takar. Çöp kovasının etrafının temiz kalmasını sağlar. İşletmede geri dönüşüm kutuları varsa atıkları ayırarak geri dönüşüm kutularına atar.
  • Mutfak zemininin kuru kalmasını sağlar. Kalite yönetmeliğine uygun işletmelerde bu çok önemlidir. Olası bir denetleme halinde yerlerin ıslak olması, iş güvenliği açısından işletmeye sorun çıkarabilir. Bu yüzden özellikle kurumsal şirketlerde çalışan stewardlar bu kurala dikkat etmesi gerekir.
  • Stewardların sürekli temiz elbiselerle çalışması gerekir. Saç, sakal, tırnak ve kişisel bakımlarını ihmal etmemelidir. Aksi taktirde mutfağı kontrol eden müşteriler olabilir. Ya da Sağlık Bakanlığı görevlileri tarafından denetime tutulabilirler. Olası cezalardan kaçınmak için bunlara dikkat etmek zorundadırlar.
  • Malzemeleri dikkatli kullanmaları gerekir. Kırılabilir malzemelerle çalışacağından mümkün olabildiğince az zayiat vermelidir.
  • Steward şefi tarafından verilen talimatlara uymaya dikkat etmelidir. Makinelerin kullanırken kullanma talimatları doğrultusunda kullanmalıdır.
İlginizi Çekebilir  Yemek Yaparak Para Kazanmak

Genel itibari ile steward (bulaşıkçı) görevleri ve sorumlulukları bu şekildedir.

Böylelikle steward ne iş yapar sorusunu da cevaplamış olduk.

Steward (sitıvırt) yani bulaşıkcı veya bulaşıkhane elemanı hepsi aynı şeydir, ne iş yaptığını öğrendik. Şimdi de stewardların ne kadar maaş aldıkları hakkında konuşalım.

Steward Maaşları Ne Kadar?

steward maaşları 2020
steward maaşları 2020

Bulaşıkhane elemanı yani steward mesleğinin bir işletme için önemli olduğunu, çarkların dönmesi için önemli görevler üstlendiklerini söylemiştik. Ne iş yaptıklarını tek tek saydık. Gördük ki stewardlar bir işletmede en çok çalışan kişiler arasında yer alıyor.

Bütün bunları göz önüne alarak ve doğal olarak steward maaşları yüksektir diye düşünebilirsiniz. Fakat maalesef işin aslı öyle değildir.

Her nedense işletme sahipleri, steward maaşı için tatmin edici rakamlar telaffuz etmekten çekinir.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamına yakını en düşük maaş yani asgari ücret vermekle yetinir. Bu sebeple 2020 yılını baz alarak konuşursak, steward maaşı 2.324 TL‘dir diyebiliriz.

Mutlaka asgari ücretin üzerinde steward maaşı veren işletmeler vardır. Bu tarz işletmeler daha çok kurumsal şirket bünyesinde olan yerlerdir.

Asgari ücret üzeri maaş alan stewardların maaşları ise ortalama 2.750 TL ile 3.500 TL aralığında seyreder. 3.500 TL üzeri maaş alan bir steward zor bulunur. (Uçak ve gemi gibi yerlerde çalışan stewardlar hariç)

Fakat genel olarak baktığımızda 2020 steward maaşları, asgari ücret yani bekar bir steward için 2.324 TL – 3.000 TL bandındadır.

stivırt nedir
stivırt nedir

Steward İş İlanları Nasıl Bulunur?

Buraya kadar steward mesleği ile ilgili bilinmesi gereken başlıca konulara değinmeye çalıştık. Steward ne demek diye merak edip bu yazıyı okuyanlara aradıkları tüm sorulara cevap verdiğimizi düşünüyoruz.

Tüm detayları ile steward nedir? Ne değildir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Steward maaşları 2020’de ne kadar? Hepsini ele aldık.

Şimdi de hala steward olarak çalışmak isteyenler varsa steward iş ilanları nasıl bulunur? Bu konu hakkında da bilgilendirme yapalım ve steward ne demek? Steward ne iş yapar? başlıklı stewardlık mesleğini tanıttığımız bu sayfamıza son verelim.

Steward iş ilanları için ilk bakacağımız yer Türkiye’nin en büyük iş ilanları siteleri olacak. Bu siteleri sizin için kısa yollarını sıraladık. Steward (sitıvırt) yani bulaşıkçı arayan işletmelerin ilanlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İlgili Aramalar: Steward nedir, ne demektir, görevleri, steward ne iş yapar, steward maaşları 2020, bulaşıkçı, bulaşıkhane elemanı, steward ne demek

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın