Kısmi Süreli Çalışma Saatleri ve Ücretleri

Kısmi Süreli Çalışma Saatleri ve Ücretleri

Kısmi süreli çalışma saatleri, haftalık çalışma süresi olan 45’in 2/3 oranını, (30 saati) aşmaması şartı ile oluşan süredir. Hesaplama haftada 6 gün üzerinden yapılır, 1 gün tatil zorunludur.

Belirli Süreli Çalışanın Yasal Hakları Nelerdir?

Belirli süreli çalışmalarda kişinin yasal hakları, tam zamanlı çalışanlar ile doğru orantılı olarak hesaplanır. Sigorta primleri hesaplanırken çalışılan saatler toplamı güne dönüştürülür ve bu hesaba göre prim ödemeleri yapılır. Tam zamanlı çalışanlarda 7.5 saat 1 güne tekabül eder, kısmı süreli çalışanın her 7.5 saatine de 1 gün yazılır.

Kısmı Süreli Çalışma Saatleri Hakkına Kimler Sahiptir?

Çocuğu olan aileler veya evlat edinenler, çocuğunun okul çağına kadarki döneme kadar kısmı süreli çalışma hakkına sahip olurlar. Eğer aile fertlerinden biri çalışmıyorsa böyle bir hakka sahip olamazlar.

Şartları sağlayan kişiler, işverenlerine başvurarak kısmı süreli çalışma hakkından yararlanır. İşveren hiçbir şekilde sözleşmelerini feshedemez. Tek bir çocuk için bu haktan 1 kere faydalanılır, 2 veya daha fazla çocuk için aynı koşullarda aileler yine bu haklarını kullanabilirler.

Bu dönem zarfında, iş yerine yeni bir çalışan alınırsa, ailenin çocuğu okula başladığı an yeni çalışanın iş sözleşmesi otomatik sona erer, kısa süreli çalışma biter ve aile bireyleri tam zamanlı olarak çalışmaya başlar.

Kısa Süreli Çalışmada Ücret Nasıl Hesap Edilir? Kısmi Süreli Çalışma Saatleri Nedir?

Kısa süreli çalışanlarda haklar tam zamanlı çalışanlar ile aynıdır. İş sözleşmeler arasında herhangi bir fark yoktur.

Ücret hesabı ise şöyledir;

  • Aylık çalışma süresi 30 gündür,
  • Tam zamanlı çalışanın maaşı 30 güne bölünür,
  • Bu miktar da günlük çalışma saatine (7,5 saate) bölünür ve saatlik ücret bulunur,
  • Kısa süreli çalışan aylık kaç saat çalıştıysa bulunan ücretle çarpılır ve alacağı maaş hesaplanır.
İlginizi Çekebilir  Personel Özlük İşleri ve Bordrolama Nasıl Yapılır?

Asgari ücret üzerinden örnek saatlik maaş hesaplama:

Günlük çalışma süresi ile çalışılan gün çarpılır. 1 ay içerisinde 26 çalışma günü varsa 26×7,5= 195 saat eder. Dört gün Pazar tatili de ücrete dahildir: 4×7,5= 30 saat. 195+30=225 aylık çalışma saatidir. Eğer ay 31 çekiyorsa bu saat 232,5 olarak hesaplanır. Kısmi süreli çalışma saatleri nelerdir?

Asgari ücret alan birinin maaşı 2020 TL ise; 2020/225= 8,97 TL saatlik aldığı ücrettir. Kısa süreli çalışanlar eğer haftalık 30 saat çalışıyorlarsa 26×5=130 saat. Hafta tatillerinde 4×5=20 saat. Toplamda 150 saat çalışırlar. Saatlik ücret ile aylık toplam çalışma saati çarpılır: 150×8,97=1345,50 TL.

Örnekteki hesaplamalar; bekâr, evli, çocuksuz veya çocuklu duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir.

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın