Freelancer Nedir? Freelance İş Ne Demek?
freelance nedir freelancer ne demek

Freelancer Nedir? Freelance İş Ne Demek?

Bu yazıda “Freelance  iş” ve “Freelancer” hakkında bilgiler alacağız. Freelancer nedir? Freelance ne demek? Freelance iş ne anlama gelir? Freelancer işler ve meslekler nelerdir? Kimler freelance olarak çalışabilir?

Türkiye’de ve dünyada önde gelen freelancer siteleri ve freelance iş ilanları nasıl bulunur? Bunun gibi freelance çalışma ile ilgili en çok merak edilen soruların hepsine birden cevap arayacağız.

Sayfamızın asıl önemli konusu, freelance çalışmak mı? Yoksa maaşlı çalışmak mı?

Hangisi daha cazip? İki yöntemi artıları ve eksileri ile karşılaştıracağız.

Yazımızın sonunda bu soruya kendiniz cevap verir duruma geleceksiniz. Size göre hangi çalışma şekli size uygun bunu kendiniz değerlendirmiş olacaksınız.

Ayrıca freelancer işler konusunu da işleyeceğiz. Günümüz şartlarında freelance işler nelerdir? Avantajları, dezavantajları nelerdir? Kısa kısa bunları da değerlendireceğiz.

Kısacası freelancer çalışmak isteyenlere bir nebze olsun fikirler vermeye çalışacağız.

Freelance Nedir? Freelancer Ne Demek?

freelancer nedir
freelancer nedir

Freelance ve freelancer sözcükleri gördüğünüz üzere ingilizce sözcükleridir. Türkçe karşılığı tam olarak bilinemediğinden Türkiye’de de bu isimlerle kullanılmaktadır.

Anlayacağımız dilden bu terimlerin ne demek olduğunu açıklayacak olursak;

Eski zamanların deyimi ile “Serbest Meslek” diye bir meslek vardı. Hepimiz biliriz. Sabit bir mesleği olmayıp değişik işler yapan kişiler için kullanılırdı.

İşte anlayacağımız dilden Freelance nedir? sorusuna “Serbest Meslek” cevabını verebiliriz. Aynı şekilde freelancer nedir sorusu da serbest meslek yapan kişiler için kullanılan terimlerdir.

Eskilerde freelance diye bir terim yoktu. Freelancer çalışan birisine ne iş yapıyorsun diye sorduğumuzda “serbest meslek” cevabını alıyorduk.

Serbest meslek deyince de işportacı, pazarcı, günlük çalışan elektrikçi, inşaat ustaları, serbest olarak mesleki işler yapan kişiler akla gelirdi. Bu tarz iş yapanlar da kendilerini serbest meslek erbabı diye tanıtırlardı.

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte bir çok yeni iş kolları da ortaya çıktı. Yeni yeni terimler günlük hayatımızın bir parçası oldu. Sosyal medya fenomeni, youtuber, instagrammer, blogger gibi terimleri günlük hayatımıza giren yeni terimlerden sadece bir kaçı olarak sayabiliriz.

Freelance ile Freelancer da bu yeni terimler arasında yerini aldı. Yeni nesil artık serbest meslek terimini kullanmak yerine freelance terimini kullanıyor.

Ne iş yapıyorsun sorusuna serbest çalışıyorum demek yerine de freelancer işler yapıyorum cevabını veriyor.

Freelance nedir bunun Türkçe karşılığı herhangi bir kuruma bağlı olmadan kendi başına çalışan bireylerin yaptığı iş modeline freelance denir.

Freelance (serbest çalışan) kişilere de freelancer denir. Freelance ne demek ve freelancer nedir bunu teorik olarak kavradığımızı var sayarak freelancer olarak çalışacaklar için bu işin avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.

Freelance Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

freelance çalışmak freelancer çalışanlar
freelance çalışmak freelancer çalışanlar

Freelancer olarak çalışmanın avantajlarının yanında dezavantajları da vardır.
Kimine göre freelancer çalışmak daha iyidir. Kimine göre maaşlı çalışmak daha uygun gelebilir. Bu göreceli bir kavramdır. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Gelin şimdi freelance işlerin artılarını ve eksilerini değerlendirelim.

Avantajları:

Mesai Saatlerini Siz Belirlersiniz

Freelance iş yapanlar için mesai saati diye bir kavram yoktur. Günün her saati çalışabilir. Her saatinde izin yapabilir. Günlük ister 3 saat ister 5 saat çalışır. Bu yapılan işin niteliğine göre değişir. Freelancer çalışma saatlerini kendi başına ayarlar.

Genellikle proje bazlı çalışıldığı için verilen projenin bitirmesi yeterlidir. Projenin bitirme süresi belirli ise o süre zarfında bitirdiği takdirde sorun yoktur. İstediği an çalışır. İstediği an dinlenir.

Patron, Müdür, Amir Hesap Soracak Kimse Yoktur

Freelance iş yapan kişiler, kendi kendinin patronu, kendisinin müdürüdür. Hesap verecekleri bir amir yoktur. Sadece iş veren kişiler tarafından yapılan projeyi düzgün yapmakla mükelleftirler.

İlginizi Çekebilir  Evde Kahve Filtresi Paketleme İşi

Şunu şöyle yap, bunu böyle yap diyecek kimse yoktur. Dolayısı ile emir verecek kimse de yoktur. Freelance işlerde çalışmanın en güzel taraflarından birisi budur.

Her Yer Çalışma Yeridir

Freelance çalışanlar, bir ortama bağlı kalmadan çalışabilir. İş yeri, ofis, büro gibi ortamlarda çalışmak zorunda değildir. İstediği yerde çalışır. Hatta evde, çayını kahvesini yudumlayarak ev ortamında çalışabilir.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde trafik çilesi çekmez. Trafikte harcayacağı zamanı aldığı işe harcayarak çalışabilir. Geri kalan zamanı da kendisine kalır.

Maaş İçin Beklemek Zorunda Değildir

Freelancer iş yapan birisi yani freelancerlar için maaş ve ay başı diye bir kavram da yoktur. Ücretlendirme yapılan iş üzerinden olduğu için işe başlamadan veya iş bitiminde parasını alır. Bu karşı tarafla anlaşma usulüne göre değişebilir.

İş bitirme süresi yapılan işe, çalışılan sektöre, freelancer olarak çalışan kişinin bilgisine göre değişir. Velhasıl, freelance çalışan birey maaş için belirli bir gün beklemek zorunda değildir.

Freelance Çalışanlar İş Seçme Özgürlüğüne Sahiptir

Freelance olarak çalışan kişiler, kendi işini kendisi seçer. İstemediği bir işi yapmak zorunda kalmaz. Sevdiği işler üzerinde çalışır. Birçok kişinin muzdarip olduğu sevmediği bir işte çalışmak deyimi freelancerlar için söz konusu değildir.

Yaptığı İş Kadar Para Alır (Emeğinin Karşılığını Alır)

Dedik ya freelancer kişiler genelde proje bazlı çalışır diye, freelancer çalışan bir kişi, ne kadar proje alırsa ona göre para alır. Ne kadar çok çalışırsa o kadar çok kazanır. Dolayısı ile yaptığı işin tam karşılığını alır.

freelancer nedir freelance iş ne demek
freelancer nedir freelance iş ne demek

Freelance İş Yapmanın Dezavantajları

Vay be! Ne güzel bir iş, değil mi? Bu freelance çalışmak tam bana göre dediğinizi duyar gibiyiz. İstediğin anda çalış, istediğin yerde çalış, istediğin saatte çalış, paranı iş bitiminde tıkır tıkır al. Patron yok, müdür yok, emir verecek kimse yok. Bundan iyisi Şam’da Kayısı!

Hemen hemen herkesin, büyük ihtilalle sizin de hayal ettiğiniz çalışma şekli değil mi?

Fakat madalyonun bir de diğer tarafı var.

Saydıklarımız freelancer çalışanların avantajları idi. Bir de işin dezavantajları var. Şimdi de freelance iş yapanların yani freelancer çalışanların karşılaştığı dezavantajlar neler? Bunlara bir göz gezdirelim. Bakalım hala aynı fikirde olacak mısınız?

Sigorta, Emeklilik Gibi Sosyal Hakları Yoktur

Freelance iş yapan kişiler için bir kuruma veya firmaya bağlı olmadan çalıştıklarını, kendi başlarına serbest olarak çalıştıklarını freelancer nedir? Freelance ne demek? başlığı altında söylemiştik.

Dolayısıyla freelancer çalışan bireyler sigorta, emeklilik gibi sosyal haklardan mahrumdur. Bağ-kur için başvuru yapacak olsa bile en azından bir şirket kurması gerekir.

Düzenli İş Garantisi Yoktur

Freelance çalışanlar için iş sürekliliği belirsizdir. Düzenli iş diye bir şey söz konusu değildir. Uzun dönem iş alanlar hariç çoğu freelance iş kısa dönemlidir. Bazı zamanlar gelir günlerce iş alamayabilir.

Bu da maddi olarak beklentilerinizi karşılamayabilir. Maaşlı bir işte çalışanlar için işin olup olmaması önemli değildir. İş olsa da olmasa da ay başında maaşını alır. Fakat freelancer çalışanlar iş olduğu sürece para kazanır.

İş Garantisi Yoktur

İşi aldınız. Yarısını bitirdiniz. İşveren vazgeçtiğini söyledi. Yapacak hiçbir şeyiniz yoktur. Paranızı aldıysanız ne ala! Parayı iş tesliminde alacak şekilde anlaşma yaptıysanız, geçmiş olsun! (Sözleşme kağıda dökülmediyse)

Freelancer çalışanlar genelde sözlü anlaşma yapar. Bu dip notu da düşmüş olalım.

İş Bulmak İçin Çabalamak Gerekir

Kendi markanızı yarattıysanız ve alanınızda bilinen bir freelancer iseniz sorun yok. İşler size gelebilir. Fakat kendi markanızı yaratmanız o kadar da kolay değildir.

Sizin gibi bu işi yapan onlarca, belki de yüzlerce kişi vardır. Bunların arasından sıyrılmak kolay iş değildir. İş alamadığınız durumlarda iş bulmak için fazladan efor sarf etmeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir  Türkiye'de Satış Ortaklığı Veren Siteler ve Firmalar

Ayrıca bunun yanında rekabet ettiğiniz kişilerin verdiği fiyatlar da canınızı sıkabilir.

Alanınızda uzman olabilirsiniz. Buna bağlı olarak yapacağınız iş için yüksek fiyat çekersiniz.
İşin ederi bu diye düşünürsünüz. Yukarıda demiştik ya, sizin gibi bu işi yapan onlarca belki de yüzlerce kişi vardır diye,

İşte bu kişiler sizin verdiğiniz fiyatın çok altında fiyat ile aynı işi yapabilir. İşveren de doğal olarak daha uygun fiyata işi bitirmek ister. Ve rakibinizi tercih eder.

Bu yüzden fiyatınızı düşürmek zorunda kalabilirsiniz. Çok daha fazla kazanacağınız bir işten beklentinizin altına düşebilirsiniz. Bu da sizi demoralize edebilir.

Aynı şey işveren ile de başınıza gelebilir. İş verecek kişi pazarlık konusunda baskın çıkabilir -ki bu çok karşılaşılan bir durumdur. İşi kaybedeceğim telaşı ile fiyatınızı düşürmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da son derece san sıkıcıdır.

Freelancer nedir Freelance ne demek
Freelancer nedir Freelance ne demek

Freelance İş Mi? Maaşlı İşte Çalışmak Mı?

Gördüğünüz gibi, freelance çalışma şeklinin artıları çok güzel, eksileri ise çok kötüdür. Hala freelancer olarak çalışmak çok iyiymiş diye düşünüyor musunuz?

Eminiz ki ilk başta müthiş bir iş diye düşündünüz. Tam aradığım işmiş dediniz. Dezavantajlarını gördükten sonra hala aynı fikirde misiniz? Yorumlarınızı bırakabilirsiniz. Böylece fikir alış verişi yapabiliriz.

Buraya kadar freelancer nedir? Kimlere freelancer denir? Freelance iş yapmak ne demek? Freelance çalışmanın avantajı ve dezavantajları nelerdir? Detaylı şekilde açıklamaya çalıştık.

Freelancer çalışmak isteyenler için işin güzel yanlarını anlattık. Karşılaşabileceği sorunlar nelerdir bunları inceledik.

Şimdi de freelance olarak çalışabileceğiniz iş kollarını da öğrenelim. Freelancer çalışanlar daha çok hangi sektörden oluşuyor? Freelance işler nelerdir? Bunlara da değinelim.

Freelance İşler Nelerdir?

Az çok tahmin ettiğiniz gibi freelance çalışma şekli internet tabanlı işlerde daha yaygındır.
Web tasarım, kodlama, logo tasarım, grafik tasarım, editör, yazılımcı, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanı gibi başlıca internet tabanlı işler, freelance işler arasında yer alır. Freelancer olarak çalışanların en çok tercih ettiği alanlardandır.

Fakat bunun yanında doğum fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafçılığı gibi fotoğrafçılık alanında spesifik konulara odaklanarak da freelance çalışabilirsiniz.

Ayrıca tercümanlık yaparak (çeviri yaparak), makale yazarak, el işleri yaparak da freelancer olarak çalışmak mümkündür. Tabii bunlarla sınırlı değilsiniz.

Özel beceri sahibi olduğunuz her alanda çalışabilirsiniz. Biz sadece örnek olarak verdik.

freelance işler nelerdir
freelance işler nelerdir

Freelance Siteleri

Ben kararımı verdim. Freelance olarak çalışmak istiyorum. Fakat freelance iş ilanları nasıl bulurum diye merak ediyorsanız, meraklanmayın.

Türkiye ve dünyada sadece freelance çalışanlar için olan internet siteleri var. Bu sitelere kayıt olarak freelance çalışmaya hemen başlayabilirsiniz.

İşte size Türkiye’de ve ingilizceniz varsa dünyada önde gelen freelance siteleri;

Türkiye:

Dünyada En İyi Freelancer Siteleri:

Tabii ki freelance siteleri bunlarla sınırlı değildir. İrili ufaklı daha yüzlerce freelancer iş ilanlarının olduğu site ve platformlar bulabilirsiniz. Ancak yukarıda örnek verdiğimiz sitelerden birkaçına üye olmanız sizin için yeterli olacaktır.

Freelance Çalışmak Mı? Maaşlı Çalışmak Mı?

Bu sorunun cevabını sizden bekliyoruz. Güncel iş fikirleri ailesi olarak biz, freelance çalışmak nasıl bir şeydir? Freelance nedir? Freelancer ne demek? Avantajları ile dezavantajları nelerdir? Hepsini detaylı olarak, ayrıntılı şekilde cevaplamaya çalıştık.

Freelance çalışmak istiyorum düşüncesi ile bu yazımıza kadar geldiyseniz dezavantajlarını öğrendikten sonra da aynı fikirde misiniz? Freelance çalışmak size göre bir iş mi? Yoksa ben maaşıma bakarım. Sosyal haklarımı alır. İzinlerimi kullanırım mı diye düşünüyorsunuz? Her türlü görüşlerinizi bekliyoruz.

freelance iş ilanları
freelance iş ilanları

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın