Doktor Nasıl Olunur? Doktor Maaşları Ne Kadar?   
doktor nasil olunur

Doktor Nasıl Olunur? Doktor Maaşları Ne Kadar?  

İyi bir kariyere sahip olmak, herkesin hayallerini süsler. Gelecek vaad eden ve sevilerek yapılan bir iş hayatta büyük önem taşımaktadır. Özellikle gençler, geleceklerini belirleyecek olan meslek seçiminde dikkatli olmalıdır. Türkiye’de en çok tercih edilen meslek gruplarından biri, doktorluktur. Peki, bir gencin doktor olması için neler yapması gerekir?  Doktor nasıl olunur? Doktor maaşları ne kadar? Özellikle üniversiteye hazırlanan gençlerin, sıkça merak ettiği bu soruları sizler için cevapladık.

Tıp Fakültesine Girmek İçin Yapılması Gerekenler

 

Öncelikle doktor olmak isteyen bir kişinin, kesinlikle tıp fakültesinde eğitim almış olması gerekmektedir. Bu nedenle, üniversite sınavlarına girilmesi ve tıp fakültesini kazanılması, doktor olmaya giden yolun olmazsa olmazlarındandır. Bu süreç; uzun, bazen yorucu olabilir. Peki doktor nasıl olunur? madde madde hazırladık!

1. İyi Not Ortalaması

Doktor olmak için öncelikle, ilkokul, ortaokul ve lise diplomalarına sahip olmak gerekmektedir. Lise notları, üniversiteye geçiş sürecinde çok önemlidir. Bu nedenle özellikle doktorluk gibi, yüksek puan gerektiren üniversitelerden birine girmek isteyen öğrencilerin lise döneminde de notları yüksek olmalıdır.

doktor nasil olunur
doktor nasil olunur

2. Lisede Sayısal (MF) Alan Seçimi

Doktorluk mesleğinin hayalini kuran bir öğrencinin, lisede sözel, eşit ağırlık, dil ve sayısal bölümleri arasından, matematik-fen (MF) olarak da adlandırılan sayısal alanı tercih etmesi gerekmektedir. Bu dönemde gençlerin matematik, biyoloji, fizik ve kimya derslerine ağırlık vermeleri gerekmektedir. Çünkü doktor olmak için girilmesi gereken tıp fakülteleri, sayısal puanı ile öğrenci alımı yapmaktadır. Lise eğitiminin birinci senesinin sonunda, alan tercihleri yapılmaktadır. Öğrenciler geriye kalan 3 sene boyunca, seçtikleri alana göre eğitim almaktadırlar.

3. TYT-AYT Sınavlarında Başarı

TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi), yükseköğretime geçiş sınavlarıdır. Lise son sınıfa gelen öğrencilerin, üniversiteye girebilmeleri için bu sınavlara başvuru yapmaları gerekmektedir. TYT sınavı öğrencilerin, temel bilgilerini ölçmeye odaklanan bir sınavdır. Bu sınava tüm alanlardan öğrenciler girmektedir. Sınavda; 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 120 soru sorulmaktadır. AYT ise öğrencilerin kendi alanlarındaki başarılarını tespit etmeye odaklanan bir sınavdır. Bu nedenle tıp fakültesine girmek isteyen bir öğrenci AYT sınavında, matematik, fizik, kimya ve biyoloji sorularını çözmek ile yükümlüdür. Doktor olabilmek ve dolayısıyla tıp fakültesine yerleşebilmek için TYT ve AYT sınavlarından yüksek puanlar alınması gerekmektedir.

4. Tercihlerinize Tıp Fakültesini Yazın

Birçok devlet ve vakıf üniversitesinin, tıp fakültesi bölümü mevcuttur. Ancak bu fakültelerin ortak noktası puanlarının yüksek olmasıdır. Ülkemizde tıp fakültelerinin puanları, 500 üzerinden 500 ile başlayıp, 475’e kadar düşmektedir. Başarı sıralaması olarak ilk 10 binde yer alan öğrencilerin, tıp fakültelerine yerleşme şansları çok daha yüksektir. Şu anda İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce)Türkiye’de en yüksek puanla öğrenci alan üniversiteler arasında birinci sırada yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir  Resepsiyonist Nedir? Ne İş Yapar? Resepsiyonist Maaşları Ne Kadar?

Bunu sırasıyla Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce), Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce) takip etmektedir. Bu üniversitelerin yanı sıra başarı sıralaması Türkiye’de bir tıp fakültesine yeterli olmayan öğrenciler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki vakıf üniversitelerini de değerlendirebilirler. Yurtdışında da tıp eğitimi almak mümkündür. Ancak bu üniversitelerin çoğu IELTS ve TOEFL gibi dil yeterlilik sınavlarından başarı istemektedir. Ayrıca eğer Türkiye’de doktorluk yapmak istiyorsanız, denkliği olan bir üniversite tercih edilmesi gerekir yoksa ülkeye dönüldüğü zaman denklik sınavına girilmesi gerekir.

doktor nasil olunur

Tıp Fakültesinde Eğitim Nasıldır?

Tıp fakülteleri 6 yıllık eğitim vermektedir. Doktor nasıl olunur? cevabını arıyorsanız ilk olarak 6 yıllık tıp eğiminizi tamamlamalısınız. İngilizce eğitim veren üniversitelerde ise eğer hazırlık sınavı geçilemez ise 1 sene ekstradan, hazırlık sınıfı okunması gerekmektedir. Tıp fakültesinde eğitimini tamamlayan bir kişi, pratisyen doktor unvanını alır.

Tıp fakültesinin ilk senesinde kolay anatomi, biyokimya, biyoistatistik gibi dersler verilmektedir. İkinci sene ise fizyoloji, anatomi dersinin daha detaylı hali, embriyoloji dersleri yer alır. Üçüncü yılda; patoloji, mikrobiyoloji ve farmakoloji gibi derslerle müfredat oluşturulmuştur. Dersler her üniversiteye gösterse de, genellikle tıp fakültelerinin ilk üç senesinde temel bilim derslerine ağırlık verilmektedir. Bu dönemde ders alan öğrencilere, hastalar üzerinde pratik yaptırılmaz. Eğitimin dördüncü yılından itibaren ise öğrenciler hasta ile temas kurmaya ve pratik yapmaya başlarlar. Tıp fakültesinin dördüncü sınıfında; pediatri, iç hastalıkları, genel cerrahi ve kadın doğum hastalıkları gibi branşlarda öğrenciler staj yapmaya yani hastalar üzerinde çalışmaya başlarlar.

Beşinci sene eğitimi ise yine küçük stajlarla devam etmektedir. Öğrenciler bu senede; göz, kulak burun boğaz, ortopedi, üroloji, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi, kalp damar cerrahisi ve nöroloji gibi alanlarda staj yapma imkanı bulurlar. Tıp fakültesinin ilk beş senesini başarıyla tamamlamış ve altıncı sınıfa geçmiş bir öğrenci, intern doktor unvanına sahip olur. Bu sene boyunca öğrenciler herhangi bir ders ya da sınava tabi tutulmazlar. Dördüncü ve beşinci sınıflarda aldıkları eğitimler ve stajlar doğrultusunda, intern doktor olarak hastanelerde görev yaparlar.

Son sınıfa gelen öğrencilerin hastalar ile teması artırılır ve doktorluğa tam olarak hazırlanmaları sağlanır. Tıp fakültesini başarı ile bitirenler pratisyen hekim olarak göreve başlarlar. Pratisyen hekim, herhangi bir alanda uzmanlık almamış olan hekimlere verilen unvandır. Doktorlar mezun olduktan sonra uzmanlıklarını alabilmek için TUS’a (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) girmeleri ve başarılı olmaları gerekmektedir.

Doktor Nasıl Olunur? Doktorluk Maaşları Ne Kadar?

 

Doktorların maaşları pek çok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hekimler, görev yaptıkları bölge, hizmet gibi faktörlere bağlı olarak maaş alırlar. Pratisyen hekim unvanıyla devlet hastanelerinde görev yapan doktorların maaşlarında en yüksek tutar 7 bin 570 TL şeklindedir. En düşük devlet memuru pratisyen hekim maaşı ise 6 bin 163 TL’dir. Maaş farklarının en önemli nedeni görev bölgesi ve hizmette geçirilen senedir.

İlginizi Çekebilir  Barmen Nasıl Olunur? Barmen Maaşı Ne Kadar?

Bunun yanı sıra uzman hekimlerin maaşları ortalama 8 bin TL civarındadır. Uzman hekimler de görev yaptıkları yıla ve görev bölgelerine göre ücrete tabi tutulmaktadırlar. Meslekte beş yıl deneyimi bulunan bir uzman hekim 8 bin 250 TL alırken, meslekte on beş yılı tamamlayan bir uzman hekim 8 bin 750 TL maaş almaktadır.

Ayrıca TUS sınavında başarı elde etmiş ve uzmanlığa hak kazanmış asistan hekimler de ortalama olarak 8 bin TL civarında maaş almaktadırlar. Bu durumlarda nöbet tutmaları, ameliyata girmeleri gibi faktörlerde etkilidir. Doktorlar üniversitenin altıncı senesinde intern doktor olarak çalışırken ise 1500 TL ile 2000 TL arasında maaş almaktadır.

Bu rakamlar, doktorların devlet hastanelerinde aldıkları maaşlardır. Özel hastanelerde görev yapan doktorların maaşları artış ya da azalış gösterebilmektedir. Bu tamamen hastanenin koşullarına, doktorun tecrübesine ve uzmanlık alanına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Doktor Nasıl Olunur? Kimler Doktorluk Mesleğini Tercih Etmelidir?

 

Doktorluk, kuşkusuz en kutsal mesleklerden biridir. İnsan hayatını kurtarmak, hastaların derdine derman bulmak ve en önemlisi insanlığa umut olmak, doktorluk mesleğinin ayrılmaz parçalarıdır. Sağlık çalışanları, hangi alanda görev yaparlarsa yapsınlar insanlık adına büyük hizmetler sunmaktadır. Doktorluk, başlı başına insanlığa her gün hizmet etmek anlamı taşımaktadır. Gece gündüz demeden çalışmak zorunda olmak, bu mesleğin bir parçasıdır. Bu nedenle doktorluk her ne kadar zevkli ve yüksek kariyer odaklı bir alan olsa da bir o kadar da zordur.

Eğer siz de doktor olmak ve insanların hayatlarını kurtarmak istiyorsanız, kendinizde bu özelliklerin olup olmadığını düşünmelisiniz. Her şeyden önce vicdanını yitirmeden, herkese eşit bir şekilde hizmet vermek için durmadan çalışmak zorunda olduğunuzu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bunun yanı sıra, hekimliğin hiç bitmeyen, ömür boyu öğrenme deneyimleri ile dolu olduğunu da bilmelisiniz. Eğer doktorluğu tercih edecekseniz, gelişime açık olmalı ve ömür boyu kendinizi geliştirecek okumalar yapmaya hazır olmalısınız.

doktor nasil olunur
doktor nasil olunur

Doktor Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

 

Bütün bu adımları tamamlamak, zorlu ve uzun yoldur. Bu nedenle doktor olmak isteyen gençler çok çalışmalıdır. Özellikle tıp fakültesine kadar gelinen süreçte, geleceklerine ve hayalini kurdukları mesleklerine yatırım yaptıklarının bilincinde olmaları gerekmektedir. En düşük puanla alım yapan tıp fakültelerine giren öğrenciler dahi, yükseköğretime geçiş sınavlarında Türkiye dereceleri yapmış kişilerdir. Bu nedenle temelden başlayarak özellikle lise döneminde derslerdeki başarı doktorluğa giden yolda atılacak en büyük adımdır. Sistemli ve programlı bir ders çalışma rutini ile siz de hayalinizdeki üniversiteye girebilir ve istediğiniz mesleğe sahip olabilirsiniz. En Çok Para Kazandıran ve En İyi Ödeme Yapan İşler Nelerdir?  yazımızı okudunuz mu?

Bir cevap yazın