Emlakçı Açmak İçin Gerekenler
emlakçı açmak için gerekenler

Emlakçı Açmak İçin Gerekenler

Emlakçılık, günümüzde birçok kişinin yapmak istediği işler arasında yer almaktadır. Ayrıca emlakçı açmak için öyle aman aman bir sermaye ihtiyacı da yoktur. Bu yüzden de birçok kişi emlakçılık yapmak ister. Bu sayfamızda emlakçı açmak isteyenler için bilgiler vermeye çalışacağız. Emlakçı dükkanı açmak gerekli belgeler ve evraklar nelerdir? Bunları inceleyeceğiz.

Aynı zamanda emlakçı açabilmek için sertifika gerekli mi? Hangi belgeler isteniyor? Emlakçılık yapabilmek için gereken belge ve evraklar nerelerden alınır? Hangi belgeler gerekli? Emlakçı açma maliyeti ne kadar? Emlakçı açarak ne kadar para kazanılır? Bu tarz soruların cevaplarını aramaya çalışacağız.

Emlakçı Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Emlakçı dükkanı açmak için her dükkan açılışı için gerekli belge ve evrakların yanı sıra sadece emlakçılık için gereken bir takım belgelere de ihtiyaç vardır. Bunlar;

Emlakçı Açmak İçin Gereken Belgeler:

Emlakçılık yapabilmek için gereken en önemli belge “Emlak komisyonculuğu sertifikası“dır diyebiliriz. Emlak komisyonculuğu sertifikası ise Halk Eğitim Merkezleri’nden, İŞKUR Meslek Edindirme Kursları vasıtası ile açılan kurslara katılarak ve kurs sonunda yapılan sınavdan yeterli puanı alarak sertifikaya sahip olabilirler.

Emlak komisyonculuğu belgesinin yanında ayrıca gerekli diğer belgeler ise şu şekildedir;

  • Nüfus cüzdanı
  • İkametgah belgesi
  • 4 adet fotoğraf
  • Dükkan kiralık ise kira sözleşmesi, kişinin kendi mülkü ise tapu örneği
  • Yapı kullanım izin belgesi
  • Vergi levhası
  • Bağlı bulunulan il/ilçe Esnaf ve Ticaret Odası’na kayıt belgesi
  • SSK ve/veya BAĞ-KUR kaydı
  • Elektrik ve su açılış evrakları
  • İtfaiyeden yangın önleme belgesi
  • İl/ilçe emniyet müdürlüğüne kimlik bildirimi
  • İmza sirküleri
  • Sabıka kaydı (Adliye veya e-devlet’ten alınabilir)
emlakçı açmak için gerekli belgeler
emlakçı açmak için gerekli belgeler

Emlakçı Açmak Ne Kadar Kazandırır?

Çok para kazandırdığı düşünülen yeni iş kurma fikirleri arasında yer alan emlakçılık, neredeyse sıfırı bulabilecek kadar düşük sermaye gereksinimi nedeniyle yapılabilecek en ideal iş fikirlerinden biridir. Özellikle düşük sermaye ile iş kurmak isteyenler için emlakçı dükkanı açmak son derece isabetli bir karar olabilir.

İlginizi Çekebilir  Pratik ve Hızlı Para Kazanma Yolları 2020

Emlakçı açmak, yerine göre çok para kazandıran bir iş olsa da yerine göre para da kaybettirebilir. Emlakçılar kolay kolay iş yapamazlar ve esas sermaye işe başlarken değil iş devam ederken konulmaktadır.

Emlakçıların çok büyük aylık giderleri vardır ve bu giderler çoğu zaman işe başlamak için harcanan paranın yarısı kadardır. Bu yazıda sizlere emlakçı açmak ne kadar para kazandırır konusu hakkında bilgi vereceğiz.

Emlakçı Açma Maliyeti

Emlakçılık yapmak için emlakçı dükkanı açma maliyeti diğer işlere kıyasla oldukça düşük sayılır. Emlakçılar çok büyük bütçelerle kurulmazlar. Genelde başlangıçta gereken en büyük sermaye, kira depozitosu ve dekoratif masraflardır. Emlakçı açmayı planladığınızda cebinizde en az 200 bin TL olmalıdır. Çünkü 6 aylık süre boyunca hiç iş yapmazsanız cebinizden bu kadar masraf çıkabilir.

Klasik bir emlakçı dükkanı açtığınız zaman ortalama 10 bin lira kira depozitosu ve 10 bin lira dekorasyon için veya tadilat için para ödersiniz, yani ortalama 20.000 TL ile iş yapmaya başlayabilirsiniz.

Emlakçının en büyük gideri reklam ve kira giderleridir. Artı olarak ilan sitelerine ödenen aidatlarda en büyük giderlerdendir. Bir emlakçının aylık ortalama 10.000 TL reklam gideri, 6-7 bin TL de kira ve aidat gibi diğer giderleri bulunur.

Hiç satış yapmasa bile bu giderler mecburi olarak sabit ödenecektir. Eğer bir emlakçı dükkanını hiç satış yapmadan ve batmadan bir yıl ayakta tutmaya çalışırsanız cebinizden en az 200 bin lira çıkmış olacaktır.

Emlakçı açmak ne kadar para kazandırır diye soruyorsanız, önce emlakçıların nasıl kar ettiklerine bakın deriz. Emlakçıların nasıl kar ettiklerine de değinelim.

Emlakçılar Nasıl Kar Eder?

Klasik olarak emlakçılar, satılan evlerden yüzde alırlar. Kiralanan evlerden veya iş yerlerinden ise bir kira bedeli komisyon alırlar. Örneğin; kirası 3 bin TL olan bir evin emlakçı üzerinden kiralanması durumunda emlakçı tam 3 bin TL komisyon alacaktır. 500 bin TL’ye satılan bir evden ise toplam 20 bin TL yüzdelik komisyon alırlar. Yani bir emlakçı 500 bin liraya bir ev sattığında 20 bin TL para kazanıyor diyebiliriz.

İlginizi Çekebilir  Nasıl Para Kazanılır - Para Kazanma Yöntemleri

Emlakçılar Ne Kadar Ciro Yapar?

İyi bir emlakçının ayda minimum 30-40 bin TL değerinde kar etmesi beklenir. Ancak emlakçıların aylık ciroları ortalama 100 bin TL civarındadır. Yılda ortalama 4-5 ev satabilir ve 20 evi kiraya vererek para kazanabilirler.

Bu şekilde çalışan bir emlakçı bir yıl içerisinde ortalama 3-4 milyon TL ciro yaparak 600-800 bin TL arası brüt kar elde edebilir. Yılda ortalama 200 bin TL gideri olduğu zaman elde edeceği net kar 400 bin TL’yi bulacaktır.

Emlakçı Bu Kadar Çok Kazanıyor Mu?

Emlakçıların elde ettikleri karlar tamamen değişkendir. Örneğin, ayda sadece bir ev kiraya verildiğinde, bir emlakçı 10-15 bin TL zarar da edebilir. Zarar etmek söz konusu olduğunda emlakçıların bu parayı ceplerinden ödemesi gerekir. Bütün yılı zararsız geçirebilecek kadar başarılı bir emlakçı, bir yılda 400 bin TL hatta çok daha yukarısındaki rakamları kazanabilir. Ancak bu tamamen emlakçıların çalışma performanslarına bağlıdır.

Ortalama yılda iki ev satabilen, 10-15 evi kiraya verebilen bir emlakçı da ancak kendini geçindirecek kadar para kazanabilir. Bu kadar az iş yapan bir emlakçının da kazanacağı para ayda ortalama 4 bin-8 bin TL dolaylarında olacaktır.

Uzun lafın kısası emlakçılık yapmak riskli ama bir o kadar da kazançlı bir iştir. Emlakçı açmak isteyenlerin öncelikle satış için müşterileri ikna edebilmeli, olabildiğince fazla satış yapmaları gerekmektedir. Yüksek kar marjı ile yılda birkaç satış bile kar etmeleri için yeterli olacaktır.

emlakçı açma maliyeti
emlakçı açma maliyeti

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın