Veri Analisti Nedir? Nasıl Olunur? Veri Analisti Maaşları
veri analisti ne demek

Veri Analisti Nedir? Nasıl Olunur? Veri Analisti Maaşları

Bu yazımızda veri analisti nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur? Veri analisti olmak için hangi bölüm okunmalı? Veri analisti maaşları ve görevleri nelerdir?

Bu tür soruların cevaplarını arıyoruz. Meslek incelemeleri konularımıza veri analistliği mesleği incelemesi ile devam ediyoruz. Veri analisti olmak isteyenlere bilgiler vermeye çalışacağız.

Veri Analisti Nedir?

Son zamanlarda büyük veri kelimesini sıklıkla duymaya başladık. Teknolojinin hemen hemen hayatımızın her alanına girmesiyle sosyal medya kullanımı, hasta sonuçlarının kayıtlarının tutulması, anketler ve daha birçok alandan veriler elde edilmekte ve saklanmaktadır.

İş hayatının hızla dijital ortama taşınması sonucu yeni yeni meslekler türemiştir. Veri analisti mesleği de yeni ortaya çıkan mesleklerden biridir.

Peki nedir bu büyük veri? Veri analisti bu işin neresinde yer alıyor? Veri analisti nedir? Ne değildir? Örneklerle açıklayalım ve şimdi büyük verinin ne olduğuna bakalım ve bu verilerle ne tür işler yapılabileceğini inceleyelim.

Temel anlamda bu büyük veriye, Facebook, Google vb. şirketlerin kullanıcılarından topladığı büyük bilgi bankası diyebiliriz. Her gün yaklaşık 2,5 kentilyon bayt veri oluşturduğumuz düşünülmektedir. Büyük verinin önemli olmasının sebebi yapılandırılmamış olması olarak gösterilir.

Büyük veri, belirli bir ürünün maliyetini bulmak için değil, analizi yapılarak hangi şartlar altında bu ürünlerden kaç tane satılacağını söyleyecektir. Bu nedenle büyük veri analizi gün geçtikçe daha çok önem kazanmaktadır.

Büyük veriyi ister görelim ister görmeyelim her geçen gün hayatımıza daha fazla giriyor. Komplike algoritmalar kullanarak bu veriyi analiz eden firmalar bireysel tercihleri ortaya çıkarabiliyor ve hedefleyebiliyor. Sadece ticari bağlamda değil sağlık, eğitim, gıda, turizm ve daha birçok alanda kullanılabiliyor.

Sağlık sektörü veri toplama fırsatlarından faydalanarak yüksek riskli hastaları ayırabiliyor ve hedefleyebiliyor ve sonuç olarak hayat kurtarıyor. Bu tür verileri toplayan kişilere veri analisti denmektedir.

Veri analisti geleceği parlak mesleklerdendir. Veri analistleri öncelikle bilgiyi keşfeder, sonuçları çıkarır sonrasında verileri karar verecek olan kişiye yardımcı olması amacıyla inceler, ayıklar ve belli bir şekle dönüştürürler.

Veri analisti nedir sorusuna, çalıştığı şirkete ait bütün verileri analiz eder. Bu verileri düzgün şekilde yorumlar. Bu verileri bilgisayar ortamında rapor halinde çıkaran kişilerin yaptığı mesleğe veri analisti denir.

Veri analisti ne iş yapar sorusuna da şu şekilde cevap verebiliriz;

veri analisti maaşları
veri analisti maaşları

Veri Analistinin Görevleri

Veri analisti, analiz için yararlı veriler bulma, sonuçları iletme ve hatta karar vermeyi destekleme niyetiyle veri madenciliği ilkesini kullanarak verileri analiz eden, dönüştüren ve modelleyen bir kişi veya kuruluştur.

İlgili bilgileri yapmak için verileri etkili ve sistematik bir şekilde toplayabilmek, organize edebilmek ve analiz edebilmek için eğitilirler.

Veri biliminin, veriler hakkında istatistiksel açıklamalar yaparak kararları desteklemek için verilerin kullanılmasını içerdiği söylenebilir. Bu, belirli bir iş fırsatını, ürünü veya hizmeti seçme veya reddetme söz konusu olduğunda verilerin aslında belirleyici faktör olabileceği anlamına gelir.

Veri analistleri aslında tüm bunları manuel olarak veya büyük şirketlerin çoğunda kurulu olanlar gibi bilgisayarların kullanılmasıyla gerçekleştirebilirler.

Birçok farklı veri analisti türü vardır, ancak bir veri analistinin asıl işi, yararlı ve değerli bilgiler sağlamak için verileri incelemek ve yönetmektir.

İlginizi Çekebilir  Az Sermayayle Ne Tür İş Kurabilirim? Sorusuna 15 Cevap

Bir veri analistinin temel sorumluluğu, topladıkları verileri analiz etmek ve daha sonra seçmek ve verileri analizlerinde kullanmaktır.

Bu analistlerin verileri kendilerinin analiz etmediklerini, ancak genellikle başka biri tarafından yapılacak olan istatistiksel analizi şirket veya kuruluş adına yürütmek için görevlendirildiklerini belirtmek önemlidir.

Veri analistlerine genellikle işledikleri her veri parçası için komisyonla ödeme yapılır. Diğer bir deyişle, sundukları veriler karşılığında ürünü veya hizmeti müşteriye satmak zorunda kalacaklardı. Bu işlem, toplanmaları gereken veri miktarına bağlı olarak bir ay veya daha uzun sürebilir.

Süreç, şirket veya organizasyondan veri toplamakla başlar.

Toplanan veriler daha sonra analist tarafından işlenir, böylece analist ne tür bilgilerin mevcut olduğunu ve analizleri için ne tür verilerin kullanılabileceğini belirleyebilir.

Veri işleme sürecinin bir başka kısmı, analizde hangi tür verilerin kullanılması gerektiğini belirlemeyi içerir ve ihtiyaç duyulan veri türü, verilerin kullanıldığı analiz türüne göre belirlenir.

Veriler analist tarafından analiz edilecek ve daha sonra bilgiler yorumlanması için üçüncü bir tarafa gönderilecektir.

Yorumlama işlemi gerçekleştikten sonra analizde kullanılan veriler saklanır. analiz bilgilerinin güncel ve güncel olmasını sağlamak.

Veriler, belirli bir şirket veya kuruluşa bağlı olarak, veritabanı analizi, modelleme ve istatistik analizi, web sitesi tasarımı, yazılım geliştirme ve üretimi, web sitesi tasarımı vb. Dahil birçok farklı şekilde işlenir.

Bu süreç, bir Şirket ve veri işlemeden sorumlu kişinin, gerektiğinde zamanında ve doğru değişiklik veya ayarlamalar yapabilmesi için tüm veri işleme sürecinden haberdar olması önemlidir.

Veri analizinin bir diğer önemli yönü, veri analizini yürütmek için birden fazla kişinin ihtiyaç duymasıdır.

Veri analizi, istatistikçiler, bilgisayar bilimcileri, istatistikçiler, programcılar, analistler, bilgisayar mühendisleri, veri teknisyenleri ve diğerleri gibi birçok farklı insanın açık ve doğru bir şekilde iletişim kurmasını gerektirir.

Günümüzün hızlı tempolu, oldukça hareketli dünyasında veriler tek başına işlenemez. Bu nedenle, şirketin veya kuruluşun veri işlemesini denetlemek için birden fazla veri analistine sahip olmak gerekir.

Bir veri analisti, veri dosyalarının sayısını, verilerin formatını, veri dosyasının boyutunu, ne kadar veri olduğunu vb. Ve verilerin formatına bağlı olarak verilerin nasıl yorumlanacağını dikkate almalıdır. Bu veri analistlerinin verileri işlemek ve yorumlamak için bir ekip olarak birlikte çalışabilmesi gerekir.

Veri analistleri ayrıca bilgi toplamak ve düzenlemek için diğer birçok insanla birlikte çalışır.

Bu kişiler arasında bilgisayar ve yazılım teknisyenleri, web sitesi tasarımcıları, veritabanı yöneticileri, web sitesi geliştiricileri, web sitesi yayıncıları, web sitesi yöneticileri, web sitesi içerik yazarları ve diğerleri bulunur.

Veri analistleri ayrıca verileri, belirli bir amaç için toplanan ve kullanılan bilgileri iyileştirmek için kullanılabilecek bir biçime dönüştürmek için çalışır.

Başka bir deyişle, bir veri analistinin ihtiyaç duyulan verileri toplama ve etkili ve verimli bir şekilde faydalı olabilecek bir format oluşturma yeteneğine sahip olması gerekir.

Örneğin, veriler; demografi, pazar eğilimleri, müşteri alışkanlıkları, sektördeki eğilimler, ürün geçmişi ve daha fazlası hakkında bilgi üretmek için kullanılabilir.

Bu, veri analisti işinin çok önemli bir yönüdür ve toplanan tüm verilerin söz konusu şirket veya kuruluş için yararlı olduğundan emin olmak önemlidir.

  1. Rapor Üretmek
İlginizi Çekebilir  İnternetten Yapılabilecek En Karlı 10 İş

Veri analisti, hem firmanın kendi durumu hem de müşteriye yönelik gelişmiş raporlar üretir. Bu basit bir işlem değildir. Verilerle anlatılanlar arasında bağlantı kurarak yapılan analizler sonucunda oluşturulur. Firma yetkilisinin anlayacağı şekilde açıklamaları ile ilgili kişiye aktarmakla görevlidir.

  1. Detayları Yakalamak

Raporun anlamlı olması için verilerdeki kalıpları görebilmesi gerekir. Zamanla meydana gelen değişimler de rapora katkı sağlar. Belirli zaman aralıklarında değişen önemli yükseliş veya düşüşleri iyi okuması gerekir. Verileri tam anlamı ile iyi analiz etmesi gerekir.

  1. Başkalarıyla İş Birliği Yapmak

Veri analisti bağımsız çalışamaz. Bulunduğu firmada diğer birimlerle iş birliği yaparak çalışmalıdır. Ani iniş çıkışlardaki değişikliklerin neden kaynaklandığının analizini yapabilmek için diğer departmanlarla sürekli

  1. Veri Toplamak

Veri analisti nedir ve ne iş yapar dediğimizde aslında veri analistinin temel görevi veri toplamaktır diyebiliriz. Sosyal medya, dergi, haber siteleri vb. kaynaklardan veri toplamak için özel araçlar kullanırlar.

Veri analisti kısaca kurumun kararlılığını ve verimliliğini artırmak ve mevcut durum hakkında birincil ve ikincil kaynaklardan veri toplar. Sonuçları analiz eder, yorumlar ve alakasız veriyi temizler. Verileri anlaşılması kolay hale getirir ve yönetim için özlü raporlar sunar.

Ayrıca rakip firmaların verilerini de takip etmekle görevlidir. Çalıştığı firma ile rakip firmaların verilerini karşılaştırır. Aradaki farklılıkları üstlerine rapor etmekle görevlidir.

Ayrıca rakiplerin izlediği yöntemlerle ilgili fikirlerini yönetime bildirir. İnternet ve sosyal medya gibi dijital ortamlarda firmasının izleyeceği yol hakkında bilgiler verir.

Veri Analistlerinde Aranan Özellikler

  • Analitik düşünebilen
  • İletişim becerisi yüksek
  • Eleştirel düşünme kabiliyeti olan
  • Matematiksel becerisi yüksek olan
  • Detaylara dikkat eden
  • Office programlarını iyi kullanabilen
  • İyi düzeyde yazılı ve sözlü ingilizce dil bilgisine sahip olan
  • Mesleğinin gerektirdiği bilgisayar programlarını iyi kullanabilen
  • Sürekli öğrenmeye açık kişiler olmalıdır.

Veri Analisti Nasıl Olunur?

Üniversitelerde direkt veri analistliği diye bir bölüm bulunmuyor. Veri analistleri, daha çok üniversitelerin Matematik, Bilgisayar Bilimi, İstatistik ve Ekonomi Bölümlerinden mezun olan kişilerden seçilmektedir.

Dolayısı ile veri analisti olmak için saydığımız bu bölümlerin birinden mezun olmak gerekmektedir.

Veri Analisti Maaşları Ne Kadar?

Şirketlerin veri analistlerine verdikleri maaşları kestirmek oldukça güç sayılır. Çünkü veri analisti maaşları firmadan firmaya farklılık gösterebilir. Fakat biz yine de üç aşağı beş yukarı 2020 yılı rakamlarına göre firmaların veri analistlerine verdikleri maaşlar ile ilgili bir araştırma yaptık.

Yaptığımız araştırmalar sonucu veri analisti maaşları 2020 itibari ile şu şekilde tespit ettik.

Mesleğe yeni başlayan veri analistleri 3.000 TL ile 3.500 TL aralığında maaş alıyor.

Meslekte 2 ile 5 yıl arasında tecrübeli olan bir veri analisti 5.000 TL – 7.000 TL arasında maaş alıyor.

Sektörde en az beş yıllık tecrübesi olan veri analisti maaşları 7.500 TL’den başlıyor.

Ancak dediğimiz gibi veri analistlerine verilen bu maaşlar tamamen çalışılan firmanın büyüklüğüne bağlıdır.

Küçük şirketlerde çalışan ve 5 yıl tecrübesi olan bir veri analisti en fazla 5 bin TL maaş alabildiği gibi, işe 1-2 yıl önce başlayan ve kurumsal, büyük bir firmada çalışan veri analisti 6.000 TL maaş alabilir.

veri analisti nedir
veri analisti nedir

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın