Tercüme (Çeviri) Bürosu Açmak İçin Neler Gerekir?
tercüme bürosu açmak için gerekenler

Tercüme (Çeviri) Bürosu Açmak İçin Neler Gerekir?

Bu sayfamızda yeni bir iş kurma fikri arayışında olanlar ve tercüme bürosu açmak için gerekenler nelerdir diye merak edenler için tercüme bürosu açma fikri üzerinde duracağız.

Tercüme bürosu, çeviri ihtiyaçlarının karşılandığı yer olarak tanımlanabilir. Her türlü çeviri işlerinin yapıldığı, birçok alt kolu olan bir iş modelidir. Tercüme bürolarının genel yapısını ve işin işleyişini yüzeysel olarak bu şekilde tanımlayabiliriz. Çeviri yapılan yerlerdir diyebiliriz.

Fakat biz bu sayfamızda tercüme bürosu açmak isteyen ziyaretçilerimiz için tercüme büroları ile ilgili bilinmesi gerekenleri daha kapsamlı şekilde anlatmaya çalışacağız.

Yeni bir iş kurmak isteyenlere bir iş modelini daha tanıtmaya çalışacağız.

Kapsamlı şekilde tercüme büroları ne iş yapar? Tercüman ve yeminli tercüman arasındaki fark nedir? Düz tercüme bürosu ile yeminli tercüme bürosu arasında ne fark vardır? Yeminli tercüme bürosu nasıl açılır? Maliyeti ne kadar? Kimler açabilir? Ne gibi şartlar aranır? Tercüme bürosu (Çeviri Bürosu) açmak için neler gerekir?

Tercüme büroları hangi hizmetleri verir? Çeviri fiyatları ne kadardır? Kazancı nasıldır? Tercüme büroları ne kadar kazanır? Çeviri bürosu nasıl açılır? Ne gibi evraklar gerekir? Yasal prosedürler için neler gerekir?

Bu gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabileceksiniz. Kısacası tercüme bürosu açmak isteyenlerin merak ettiği bütün soruların cevaplarına tek tek yer vereceğiz.

Tercüme bürosu diğer adı ile çeviri bürosu açma düşüncesi içerisinde olanların bilmesi gereken ne varsa hepsini değerlendirmeye çalışacağız.

Tercüme Büroları Ne İş Yapar?

tercüme bürosu açma
tercüme bürosu açma

Önce tercüme büroları hakkında ön bilgileri alalım. Tercüme bürosu nedir? Ne değildir? Teorik olarak iyice bilgi alalım ve tercüme bürosu (çeviri bürosu) açmak için gerekenleri öğrenelim.

Yeterli belgelere sahip veya gerekenleri sağlayabilecek olanları yazımızın tamamını okumalarını tavsiye ederiz.

Yasal prosedürleri karşılayamayacak kişileri başka yeni iş fikirleri için buraya bekleriz.

Yazımızın giriş bölümünde tercüme bürosu nedir sorusunun cevabını verdik. Her türlü çeviri işlerinin yapıldığı yerlere dendiğini söylemiştik? Çeviri bürosu da diğer adıdır.

Yabancı dilden Türkçeye veya Türkçeden yabancı dile her türlü her türlü çevirileri yapar.
Çeviri işlerinin resmiyete döküldüğü kurumlardır. Birçok kişiye iş kapısı olan ve son dönemlerde talep gören iş kollarından birisidir.

Tercüme işlerinin yaptıracak kişilerin ilk başvurduğu yerler, tercüme bürolarıdır.
Tercüme büroları, çeviri yaptıracak kişi veya kurumlar ile çevirmenleri buluşturan aracı kuruluşlardır.

Tercüme bürosu ne iş yapar? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Zaten adı üzerinde!!! Tercüme bürolarının teorik olarak ne demek olduğunu anladığımızı var sayıyoruz. Ne iş yaptıklarını da cevapladık. Şimdi daha detaylı konuları inceleyelim.

Tercüme Çeşitleri Nelerdir?

Tercüme işleri kendi aralarında çeşitli kollara ayrılmıştır. Düz tercüme, yeminli tercüme, noter onaylı tercüme (Noter tasdikli tercüme), simultane çeviri, apostil tasdikli çeviri başlıca sayabileceğimiz tercüme çeşitleridir.

Tercüme bürolarının çeviri işlerinin yapıldığı yerdir cevabını vermiştik. Basit şekilde tarif etmiştik. Fakat görüldüğü gibi detaylara girdikçe işin rengi değişiyor. İşin incelikleri ve bol detaylı bir konu olduğu anlaşılıyor.

Şimdi de kısa kısa tercüme çeşitlerinin neler olduğunu öğrenelim.

Tercüme Nedir?

Tercüme, sözlük anlamı olarak bir dilden başka dile çeviri yapmak olarak geçer. Sözlü veya yazılı olarak bir dilden başka bir dile çeviri yapmak, tercüme etmek anlamını taşır.

Tercümenin tanımı için fazla şart aranmaz. Yabancı dil bilgisine güvenen herkes tercüme yapabilir. Freelancer Türkçe karşılığı ile serbest çalışan bir birey bile tercüme yapabilir.

Çeviri yapan kişiye tercüman veya çevirmen denir. Freelancer çevirmenlik yaparak para kazanmak en yaygın olan yöntemdir. Konu hakkında detaylı bilgiyi çeviri yaparak para kazanmak başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Yeminli Tercüme Nedir?

Yeminli tercüme ise daha önemli çeviriler için kullanılan terimdir. Herkesin yapamayacağı, gerekli eğitimi almış ve belgelere sahip kişilerin yapabileceği bir iştir. Yeminli tercüme işlerinde yapılan işler resmiyete dökülür.

Çevrilen metnin doğru bir şekilde yapıldığı, oluşabilecek hatalardan dolayı bütün sorumluluğu yeminli tercümanın kabul ettiği anlamına gelir.

Belgenin altında yeminli tercümanın imzası ve kaşesi yer alır. Belge, resmi kuruluşlarda kullanılacaksa belgenin geçerliliği yeminli tercümanın kaşesi ve imzasına göre geçerlilik kazanır.

İlginizi Çekebilir  Akademisyen, Akademik Personel Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Buradaki amaç çevirmenin çeviri metnini en doğru biçimde çevirdiğini, hataya yer vermediğini taahhüt etmesidir. Doğacak hatalardan dolayı bütün sorumluluğu üzerine aldığını resmi olarak beyan etmesidir.

çeviri bürosu
çeviri bürosu

Yeminli Tercüman Olmak İçin Neler Gerekir?

Yeminsiz tercüme işlerinin herkes tarafından yapılacağından söz etmiştik. Yeminli tercüme işlerinde işin ciddiyete bindiğini görebilirsiniz.

Dolayısı ile yeminli tercüman olmak için bazı şartlara sahip olmak gerekir. Bunlar;

  • En az bir yabancı dilde uzmanlaşmış olmak gerekir.
  • Bunu okul diploması, yabancı dil okulu sertifikası (yeminli tercüman olabilir onaylı) gibi resmi belgeler ile kanıtlamak gerekir.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.
  • Sabıka kaydınızın bulunmaması gerekir.
  • Bir yeminli tercüme bürosu bünyesinde çalışıyor olmak gerekir.
  • İkametgahınız bağlı bulunduğunuz noter ile aynı ilde almalıdır.
  • Noter huzurunda yeminli tercüme olabilir onayı almak gerekir.
  • Onayı aldıktan sonra yemin zaptı yapılır. Noter huzurunda yemin edilmesi gerekir.

Bütün bunları gerçekleştirdikten sonra artık noter tasdikli yeminli tercüman oldunuz demektir. Ne iş yapıyorsun diye soranlara “noter onaylı yeminli tercümanım” diyebilirsiniz.

Noter Tasdikli Tercüme Nedir?

Bazı kurumlar çevirileri noter tasdikli isteyebilir. Özellikle devlet kurumları önemli belgeleri çevirirken ek şart olarak noter onaylı tercüme edilmesini isteyebilir. Bu gibi durumlarda yeminli tercümanın çeviri yaptığı belgeleri bağlı bulunduğu noter tarafından onaylatması gerekir.

Tercümanın noter tarafından onaylattığı çeviriye de noter onaylı veya noter tasdikli tercüme denir.

Onay alınan noterin tercümanın yemin zaptını yaptığı noter olması gerekir.

Böylelikle tercüme edilen belge veya sözlü beyanların doğru yapıldığı onaylatılmış olur. Noter onaylı tercümeler ile çeviriye ihtiyaç duyan tarafların güvenliği sağlanmış olur.

Noter onaylı tercüme, genellikle resmi kurumlar tarafından istenir. Mahkemelerde kullanılmak üzere alınan ifade tutanakları ve diğer devlet makamlarının önemli yazışmalarında sıklıkla noter tasdikli tercüme istenir.

Not: Çeviriyi notere tasdik ettirmek oldukça maliyetli bir iştir. Tek bir sayfa için 100.00 TL ödemek gerekebilir! Bu da çok sayfalı belgelerde maliyeti ciddi oranda arttırır.

Apostil Tasdikli Tercüme Nedir?

Apostil tasdikli tercüme, bir ülkede alınmış resmi belgelerin başka ülkelerde de geçerli olması için alınan onaydır.

Simultane Çeviri Nedir?

Tercüme işinin en zor kolu simultane yani eş zamanlı, anlık çeviridir. Yapılan konuşmayı aynı anda farklı bir dile çevirerek dinleyicilere aktarmaktır.

Televizyonlarda devlet liderlerinin konuşmaları esnasında sık sık simultane çeviri yapanları görüyoruz. Bir taraftan konuşmacıları dinlemek, bir taraftan söylenenleri başka dilde anlık ve doğru bir biçimde aktarmak oldukça zordur.

Simultana çeviri yapmak için özel beceri gerektiren bir iştir.

Bazı dillerde fiil başlarda olur. Bu gibi dilleri çevirmede cümlenin tamamen bitmesi beklenir. Cümle bittikten sonra çeviri yapmak ve sonraki cümleyi de kaçırmamak gerekir.

Bütün bunların eş zamanlı yani anlık olarak yapıldığı düşünüldüğünde simultane çeviri işinin ne kadar olduğunu artık siz düşünün!

Yeminli Tercüme Bürosu Açmak İçin Gerekenler?

Bu kadar yeter! Artık sadede gel diyenler olabilir. Bu yüzden bu kadar teorik bilgi yeter diyelim ve işin asıl bizi ilgilendiren kısımlarını konuşalım.

Nedir bizi ilgilendiren kısımları? Yeni bir iş kurma arayışında olanlara yeni iş fikirleri sunmak. Değil mi? Bu yazımızda tercüme bürosu açma işi konusunu işliyoruz. Artık düz ve yeminli tercüme bürosu açmak için gerekenler nelerdir bunları öğrenelim.

Öncelikle ne tür bir çeviri bürosu açmayı düşünüyorsunuz buna karar vermek gerekir. Yeminli tercüme bürosu açma ile yeminsiz çeviri bürosu açmak için gerekenler farklılık gösterir.

Fakat yeminsiz tercüme bürosu açmanın hiç bir mantığı yoktur.

Çeviri işini freelancer (serbest meslek) olarak da yapabilirsiniz. Online üzerinden birçok alanda çeviri yaparak, sıfır giderle para kazanmak varken, büro açarak gelirlerinizi düşürmenin hiç bir mantıklı yanı yoktur.

Gelirleri düşürmek bir yana zarar etme riskiniz de yüksektir. O yüzden yeminli tercüme bürosu açamayacak olanların freelancer olarak çeviri yapmalarını tavsiye ederiz.

Çeviri yaparak para kazanma başlıklı yazımız ilginizi çekebilir. Bir göz atmanızı öneririz. Çevirmenlik yaparak para kazanabileceğiniz başlıca yöntemleri bu yazımızda incelemiştik.

Tercüme bürosu açmak isteyenler için yeminli tercüme bürosu açma fikri daha uygun duruyor. Yeminli tercüme bürosu açmak için de  yeminli tercüman olmak için ne gerekiyorsa aynı vasıflara sahip olmak yeterlidir.

Fakat bunlara ilave gereksinimlere de sahip olmak gerekir. Bunlar da başlıca;

  • Şahıs veya limited şirketi kurmak gerekir. Türkiye Ticaret Sicil Kaydı olmayan bir şirket kurmalısınız.
  • Limited veya anonim şirketi için bağlı bulunan ilin Ticaret Odasına kayıt olmak gerekir. Şahıs şirketi kuracaksanız, Esnaf ve Sanatkarlar Odası‘na kayıt olmanız gerekir.
  • Fatura işlemleri, gelir giderlerin tutulacağı yani bütün muhasebe işlerinin yapılacağı bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekir.
  • Noter onaylı tercüme işlerinin hızlı şekilde yapılabilmesi için bağlı bulunduğunuz notere yakın bir dükkan kiralamanız gerekir.
  • Vergi levhası, fatura koçanları, işyeri açma ruhsatı, şirket ve yeminli tercüman kaşesi, noter onaylı belgeler için gerekli kaşeler gibi başlıca evrakları halletmelisiniz.
  • Dükkan kiralamadan önce gereken bütün belgeleri temin etmeniz gerekir. Olası bir denetim halinde sıkıntı yaşamamak adına ilk önce gereken bütün evrakları halletmeniz sizin yararınıza olacaktır.
  • Büroda hiç eleman çalıştırmayacak bile olsanız müşterilerin rahat etmesi için dükkanı güzel bir şekilde dekore etmelisiniz.
  • Telefon, internet bağlantısı, bilgisayar, masa, koltuk gibi ihtiyacınız olan araç ve gereçleri eksiksiz olarak temin etmelisiniz.
İlginizi Çekebilir  İnternetten Para Kazanmak Yöntemleri
yeminli tercüme bürosu nasıl açılır
yeminli tercüme bürosu nasıl açılır

Tercüme Bürosu Açma Maliyeti

Sadece tercüme bürosu açmak için değil, ufak çaplı bir dükkan açmak için bile günlerce evrak peşinde koşturmak gerekebilir. Resmi kurumlardan tutun belediyelere kadar onlarca kalemden oluşan ihtiyaç listesi ile karşılaşma olasılığınız fazladır.

Ülkemizde dükkan açmak artık neredeyse insanı bezdiren bir hal almıştır!

Bir iş yerinde olması gerekenlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bunların hepsi de maliyet anlamına geliyor. Konuyu dağıtmadan devam edelim,

Tercüme bürosu açmanın maliyeti için kabaca bir hesap yapalım, Hesabımızı 3 çalışan barındıracak bir yeminli tercüme bürosu için yapalım.

Dükkan kirası, depozito, tadilat gibi giderler için en az 10.000 TL ayırmak gerekir.

Bilgisayar, yazıcı, masa, sandalye gibi belli başlı ofis araç ve gereçleri için en az 20.000 TL ile 25.000 TL arası bir bütçe ayırmak gerekir. Bu rakam alınan malzemelerin kalitesine göre 30.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Şirket kurma, izin belgeleri, muhasebe giderleri gibi belli başlı evrak giderleri için ortalama 7.000 TL ile 10.000 TL arası gider pusulasına yazmak gerekebilir.

Yuvarlak hesapla tercüme bürosu açmak için 50.000 TL gibi bir sermaye gerekir. Bir başka deyişle tercüme bürosu açmanın maliyeti yaklaşık 50.000 TL (Elli Bin Türk Lirasıdır) diyebiliriz.

Tercümanlık Bürosu Açmak Kazançlı Bir İş Midir?

Buraya kadar yeminli tercüme bürosu açmak için gerekenleri dilimizin döndüğü kadar anlatmaya çalıştık. Teorik olarak tercümanlık ve tercüme bürolarının ne iş yaptıklarını öğrenmeye çalıştık.

Tercüme bürosu açmanın maliyeti için ne kadar sermaye gerekir? kabaca bunun hesabını da yaptık.

İlk başlarda teorik olarak tercüme bürosu nedir? ne iş yapar? Yeminli tercüme bürosu açma düşüncesi olanlar için ihtiyaç duyulan gereksinimleri inceledik.

Son olarak tercüme bürosu açmanın kazançlı bir iş olup olmadığı konusunda da fikir alış verişi yapalım. Tercüme büroları ne kadar kazanır? Daha doğrusu tercüme bürolarının kazancı nasıldır?

Bu soruya cevap vermek için yeterli derecede tecrübe sahibi değiliz. Dolayısı ile bu konuda bir şey söylemek istemiyoruz. Zaten tercüme bürosu açmak isteyenlerin bu işte en az 5 yıllık tecrübe sahibi olmalarını tavsiye ederiz. Bir tercüme bürosunda tercüman olarak çalışarak işin detaylarını öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Tercümanlık işinin getirisi götürüsü hakkında en gerçekçi bilgileri ancak işin içinde olanlar bilebilir. Tercüme bürolarının kazançlı bir iş olup olmadığı bize göre göreceli bir kavramdır.

Giderler pusulasında oldukça fazla gider bulunuyor. Çeviriyi kendiniz yapmayacak, bir başkasına yaptıracaksanız bu işten sadece yüzde alacağınızı, paranın büyük bölümünü tercümana vermek zorunda kalacağınızı unutmamak gerekir.

Ayrıca vergi mükellefi olarak kazancınızın hatırı sayılır miktarda bölümünü vergi olarak devlete ödeyeceğinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ofis kirası, çalışanların sigortası, maaş giderleri, elektrik, muhasebe giderleri, noter tasdik ücretleri derken yüksek miktarlarda giderleriniz olacaktır.

Son Söz: Tercüme Bürosu Açmadan Önce İyice Düşünün!

Güncel iş fikirleri ailesi olarak tercüme bürosu açmak isteyen okurlarımız için son söz olarak şunu söylemek isteriz…

Bir tercüme bürosu açmadan önce iyice düşünmeniz gerekir. Giderleriniz sabit olarak kalacak. Peki ya gelirleriniz?

Zarar etmemek adına en azından giderlerinizi karşılayacak gelir elde edebilir misiniz?

Bulunduğunuz bölgede tercümanlık ihtiyacı hangi seviyede? Bölgenizde rekabet edeceğiniz tercüme bürolarının sayısı ne kadar?

Hali hazırda freelancer olarak çeviri yaparak para kazandıysanız, serbest çalışan olarak kazandığınız parayı tercüme bürosu açarak kazanabilir misiniz?

Kendinize bu gibi soruları sormalı, cevapları sizi tatmin ederse bir tercüme bürosu açmanızı tavsiye ederiz.

çeviri yaparak para kazanma
çeviri yaparak para kazanma

kağan

Güncel Kalın, İşsiz kalmayın

Bir cevap yazın