Takside Çalışmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Takside Çalışmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Takside çalışmak özellikle büyük şehirlerde önemli bir kazanç kapısı haline gelmiştir. Takside çalışmak için gerekli belgeler sağlandığı takdirde; her vatandaş taksici olabilir. Acil hastaneye gitmek ya da bir yere hızlıca yetişmek için akıllara gelen ilk seçenek olan taksiler, hayatın her alanında yaygın bir şekilde kullanılmakta, araç sahibi olmayan veya ihtiyacını hızlıca gidermek isteyenler taksi seçeneğini tercih etmektedir.

Bu nedenle mega kentlerde taksicilik, en çok rağbet gören meslekler arasındadır. Takside çalışmak genellikle ek bir gelir elde etmek ya da emekli olduktan sonra çalışmak isteyen kişiler veya geçimini bu yoldan sağlamak isteyen kişilerin tercih ettikleri bir iş koludur. Bu iş her ne kadar kolay da görünse, oldukça zor meslekler arasındadır.

Zira bütün gün yoğun bir trafik çekmek, bu işin en önemli zorlukları arasındadır. Taksiciliğin bir diğer zorluğu da güvenlik ile alakalıdır. Gündüz taksilerinde bu durum çok fazla sorun olmasa da, gece taksicileri büyük şehirlerde güvenliklerini tehdit eden durumlarla sıklıkla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle taksici olmak istiyorsanız, bu konu hakkında iyi düşünmeniz gerekmektedir.

Taksiciler Ne İş Yapar?

Taksiciler, bir noktadan, başka bir noktaya gitmek isteyen kişileri, bir ücret karşılığında taksileri ile götürmekte olan kişilerdir. Bu araçlarda, taksimetre adı verilen ve gidilen kilometreye göre fiyatı gösteren bir cihaz da yer almaktadır. Takside çalışmak fiilini gerçekleştiren iki tip taksici bulunmaktadır. Bunlardan ilki, tek başına çalışmakta olan taksicilerdir. Bu taksiciler, günümüzde oldukça azalmıştır. Bu kişilerin gün içerisinde aldıkları tüm kazanç, kendilerine kalmakta, buna bağlı olarak da kazançları diğer çalışma modeline oranla daha yüksek miktarlarda olabilmektedir.

Diğer tip taksici ise, bir taksi durağında, bir firma adına çalışan kişilerdir. Bu kişiler, her gün sonunda kazandıkları paranın yarısını, buraya ödemektedir. Bu nedenle kazanç daha da düşük olmaktadır. Burada günlük benzin masrafını karşıma işi de taksiciye düşmektedir.

takside calismak icin gerekli belgeler 2
takside calismak icin gerekli belgeler

Taksici Nasıl Olunur?

Eğer taksi işletmek istiyorsanız, bu konuda hemen işe başlayamayacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Bunun için takside çalışmak için gerekli belgeler hazırlanmalıdır. Bu belgeler arasında,

  • Faturalar
  • Teknik belgeler
  • Trafik şubesi kayıt tescil bürosu formu
  • Plaka belgesi
  • Çalışma karnesi
  • Taşıt tanıma kartı
  • Ticari taşıt kullanma belgesi
  • Ehliyet ve sigorta dilekçesi

Bu ön belgeleri aracınızda hazır ettikten sonra, aşağıda belgeler de takside çalışmak için gerekli belgeler arasında yer almaktadır.

  • Ehliyet
  • Geçerli psikoteknik raporu
  • Tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olunan sağlık raporu
  • Ehliyetin GBT örneği
  • Resmi evraklar için alınmış olunan Ehliyet GBT örneği
İlginizi Çekebilir  En Çok Para Kazandıran ve En İyi Ödeme Yapan İşler Nelerdir? 

Bu evrakların hepsini hazırlamışsanız, takside çalışmak için başvuru yapmak ve çalışmaya başlamak mümkündür. Bu konuda bazı araç-gereçlerin, taksinizde bulunması da gerekmektedir. Bu malzemelerin olmaması, ceza almanıza neden olacaktır. Takside çalışmak için gerekli belgeleri hazırlamanın yanıda aşağıdaki malzemelerin de hazır olması önemlidir.

  • İlk yardım çantası
  • Kriko
  • Bijon anahtarı
  • Navigasyon sistemi
  • Stepne
  • Reflektör
  • Malzeme çantası

Taksilerin bakımı ve muayeneleri de dikkat edilmekte olan kurallar arasındadır. Eğer taksinin bakımı yapılmamışsa ve muayenesi eksikse, trafikten men etme cezasına maruz kalınabilmektedir. Taksiye çıkabilmek için, taksi plakası alma zorunluluğu da bir diğer konu olarak görülmektedir.

Taksi Plakası Nasıl Alınır?

Eğer trafiğe yeni çıkacak bir taksi kullanacaksanız, bu durumda İçişleri Bakanlığına başvurarak, onay almanız gerekmektedir. Bunun için maddi olarak bir ücret ödemeye ek olarak, bazı evrakların da doldurulması gerekmektedir. Takside çalışmak için gerekli belgeler şunlardır;

  • Muhtardan alınacak olan, 6 tane resimli, arkasında da adreste 3 yıl ikamet ettiğiniz yazılmış ve mühürlenmiş olan bir belge. Bu belgede, ilgili kişinin mesleği de şoför olarak belirtilmelidir.
  • Tekrar muhtardan alınacak olan 3 tane nüfus cüzdanı sureti
  • Şoförler odasından temin edilecek olan, meslek kısmında şoför ibaresi geçen faaliyet belgesi
  • Noterden temin edilecek olan tasdikli ehliyet ve kimlik aslı
  • Savcılıktan temin edilecek olan sabıka kaydı

Takside çalışmak için gerekli belgeler temin edildikten sonra, İçişleri bakanlığına temin edilmektedir. Bakanlığın uygun bulması durumunda taksi plakası için onay verilmektedir. Şehirden şehre, farklılık gösteren ticari taksi plakası ilerleyen dönemlerde önemli bir yatırım aracı haline dönüşmektedir.

Taksiciliğin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Her meslekte yer alan avantajlar ve dezavantajlar vardır. Bu durum, taksiciler için de geçerlidir. Bu meslekte yer alan avantajlar, şu şekildedir.

  • Taksiciler, çalışma saatlerini kendileri belirlemektedir. Bu nedenle belirli saatlere takılı kalma gibi durumları yoktur. Eğer mesaiye kalmak istiyorsanız, bu tamamen sizin tercihinize kalmaktadır.
  • Taksicilerin çalışma şekli, araç sürme ile olmaktadır. Bu nedenle çalıştıkları esnada her zaman oturmaktadırlar. Bu nedenle fazla yorgunluk yer almamaktadır. Araç sürmeyi seven kişiler tarafından da bu meslek, sevgiyle karşılanabilmektedir.
  • Bu meslekte her an, yeni kişilerle tanışma fırsatı yer almaktadır. Bu sayede taksicilerin bakış açıları da, zaman içerisinde değişmektedir.
  • Eğer bireysel taksicilik yapıyorsanız, bu konuda elde ettiğiniz tüm kazanç sadece size ait olacaktır. Bu nedenle daha yüksek bir gelir elde etme fırsatı da yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir  Doktor Nasıl Olunur? Doktor Maaşları Ne Kadar?  

Taksi şoförlüğü birçok avantaja sahip olmakla birlikte bazı dezavantajları da içerisinde barındıran bir meslek koludur.

  • Eğer bireysel olarak taksi şoförlüğü yapmıyorsanız, elde ettiğiniz gelirin yarısını ilgili şirkete vermek gibi bir zorunluluk yer almaktadır. Bu nedenle alınan gelir, daha da düşmektedir. Bu nedenle şirketle çalışan taksiciler, daha uzun süreli çalışma metodunu benimsemektedir.
  • Taksiciler, gece ve gündüz olarak ayrılmaktadır. Gece çalışmak trafik yoğunluğunu azlığı sebebiyle avantaj sağlasa ve trafikten kaynaklı iş stresi, daha da düşük olsa da, Ancak geceleri gasp veya hırsızlık gibi olayların yaşanması ihtimaline daha fazla dikkat gerektirmektedir.
  • Dolayısıyla bir güvenlik sorunu yaşanmaması adına her türlü önlemin alınması önemli sorunların yaşanmasını da engelleyecektir. Ancak bu durum, gündüz şoförlerinde yoktur. Buna karşılık gündüz vakitlerinde, genelde trafik yoğunluğu bulunmaktadır. Bu da taksicilerin en büyük sorunu haline gelebilmektedir. Bu nedenle gündüz çalışmak taksi şoförleri açısından daha yorucudur.
  • Trafikte olan her araç, kurallara uymak zorundadır. Bu, taksiciler için daha da önemlidir. Ancak taksiciler buna ne kadar dikkat de etse, karşı taraf kaynaklı hatalar olabilmektedir. Bu durumlarda da çoğu zaman sinir ve stres gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.

Taksici olmak istiyorsanız, güvenliğiniz amaçlı araçta mutlaka aktif bir kamera olması tavsiye edilmektedir. Bu gerek sizin güvenliğiniz, gerekse yolcunun güvenliği, gerekse kullandığınız aracın güvenliği adına oldukça önemlidir. Aynı zamanda dış kısımda da kayıt etmekte olan bir kamera varlığı, trafik kazaları konusunda kimin suçlu taraf olduğunu ortaya çıkarmada yardımcı olacaktır. Böylece eğer suç üzerinize atılmak istenirse, kolay bir şekilde gerçeği ortaya çıkarmak, mümkün olacaktır.

Bu nedenlere göz atıldığında taksicilik, özellikle büyük şehirlerde en zorlu meslekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle taksicilere, dikkatli olması tavsiye edilmektedir. Eğer taksici olmak istiyorsanız, takside çalışmak için gerekli belgeler ve ihtiyaç duyulan tüm evrakları hazırlamalı, uygun gördüğünüz bir taksi işletmesine başvurarak bu mesleğe adım atmalısınız. Kendi aracınızla ticari faaliyet sürdürmek adına bu mesleği seçecekseniz, taksicilik konusunda faaliyet gösteren meslek odalarına başvurarak yasal süreci öğrenmeli, ihtiyaç duyulan tüm bilgi ve belgeleri tamamlayarak sektörde çalışmaya başlamalısınız.

Bir cevap yazın